eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin
Nyitókép: Pexels.com

Elképesztő, mit rejtett az egyetemi könyvtár

Egy véletlennek köszönhető, hogy fény derült mindenre.

A Der Standard cikke szerint a grazi egyetemi könyvtár archívumában találtak egy Kr. e. 3. századból származó egyiptomi papiruszt, amin varrás nyomait fedezték fel. Vagyis ez lehet az eddigi legrégebbi bekötött könyvtöredék, 400 évvel korábbi, mint a legkorábbi eddig ismert lelet – idézi a Hvg.hu.

A felfedezést a könyvtár főrestaurátora, Theresa Zammit Lupi tette, véletlenül. Ellenőriznie kellett egy lelet állapotát, mielőtt azt új helyre költöztetnék, amikor feltűnt neki a papiruszon egy fonálmaradvány. Észrevette azt is, hogy a papirusz szélein egy jellegzetes elszíneződés szimmetrikus volt a bal és a jobb oldalon. Ez arra utal, hogy a sérülés a lap összehajtogatásakor keletkezett. Öt héten keresztül ellenőrizték az összes nyomot, az eredményeikkel június 22-én álltak a sajtó elé.

A lapon lévő szöveg görögül van írva, és tulajdonképpen egy olajra és sörre vonatkozó adódokumentum. Később a papiruszt egy múmia bebalzsamozásához használták. „A lelet meg fogja változtatni a töredékekről alkotott képünket” – nyilatkozta a főrestaurátor.

A külnleges lelet annak köszönhetően került egyébként a könyvtárba, hogy a grazi egyetem finanszírozta két brit régész ásatási munkálatait az egyiptomi El Hiba városában a 20. század elején. Hálából Bernhard P. Grenfell és Arthur S. Hunt 52 papirusztöredéket küldött az egyetemnek.

Címlapról ajánljuk
Már félórányi vízipipázás is rendkívül káros lehet, a fogimplantátum körüli szövetet is tönkreteheti

Már félórányi vízipipázás is rendkívül káros lehet, a fogimplantátum körüli szövetet is tönkreteheti

A dohánytermékek közül a füstmentesek károsítják leginkább a fogimplantátumot – derül ki a Semmelweis Egyetem tanulmányából. Az intézmény Fogpótlástani Klinikájának docense az InfoRádióban elmondta: a dohánytermékek olyan káros anyagokat tartalmaznak, melyek a lágyszöveteknek és az alattuk lévő csontszövetnek is árthatnak, extrém esetben pedig a fogimplantátum elvesztéséhez is vezethet a dohányzás.

Marco Rossi vállalja a felelősséget a vereségért - "Hiába hívtam ki több játékost is az oldalvonalhoz"

Marco Rossi szövetségi kapitány magára vállalta a magyar labdarúgó-válogatott svájci csapattól elszenvedett 3-1-es vereségének felelősségét az Európa-bajnokság szombati napján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×