INFORÁDIÓ
2023. január 31. kedd
Gerda, Marcella

advent

betlehem

kossuth tér

ünnep

karácsony

mma

A nemzet betleheme az ünnepélyes átadás előtt a Kossuth téren, az Országház előtt 2022. november 27-én.

Első alkalommal adták át a nemzet betlehemét – képek

Infostart

Első alkalommal adták át a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) népművészeti tagozatának közreműködésével megvalósult nemzet betlehemét az Országház előtti Kossuth Lajos téren, az alkotás 17 szobra és építménye a Kárpát-medence 34 települése fafaragóinak önkéntes munkájával és 64 népművészeti egyesület összefogásával készült el.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára advent első vasárnapján felidézte, három éve a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kisgyőrben fogalmazódott meg az az elképzelés, hogy anyaországi és határon túli művészek összefogásából létrehozzák ezt az alkotást.

Nem véletlenül a bükkaljai községben született meg a nemzet betlehemének ötlete, ugyanis Kisgyőr nevezetes fából faragott köztéri szobrairól, egyebek mellett Közép-Európa legnagyobb szabadtéri betleheméről, az életfát formáló falukapujáról, valamint a magyar államiság, a nemzeti összefogás egyik legfontosabb jelképét megelevenítő Szent Korona kilátójáról – ismertette az államtitkár.

Richly Gábor, az MMA főtitkára kiemelte: a Magyar Művészeti Akadémia nem pár száz akadémikus zárt klubja, hanem egy olyan, szerteágazó közfeladatokat ellátó testület, amelynek célja a magyar kortárs művészet minél szélesebb spektrumának segítése az egész nemzet és a társadalom javára.

Budapest, 2022. november 27.
Jakab István, az Országgyűlés fideszes alelnöke, Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára, Richly Gábor, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) főtitkára és Nemcsák Károly, Jászai Mari-díjas színész, a József Attila Színház igazgatója (b-j) a nemzet betlehemének ünnepélyes átadásán a Kossuth téren, az Országház előtt 2022. november 27-én.
MTI/Máthé Zoltán
Budapest, 2022. november 27. Jakab István, az Országgyűlés fideszes alelnöke, Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára, Richly Gábor, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) főtitkára és Nemcsák Károly, Jászai Mari-díjas színész, a József Attila Színház igazgatója (b-j) a nemzet betlehemének ünnepélyes átadásán a Kossuth téren, az Országház előtt 2022. november 27-én. MTI/Máthé Zoltán

Ezt a feladatát az MMA akkor láthatja el a leghitelesebben, ha olyan kezdeményezések támogatójává válik, ahol akadémikusok más alkotóművészekkel közösen tudnak létrehozni művészeti alkotásokat - fogalmazott a főtitkár.

Kékedi László, az MMA rendes tagja, az MMA népművészeti tagozatának vezetője, Kisgyőr polgármestere elmondta, hogy a nemzet betlehemének különböző részeit a felvidéki Várhosszúrét, az erdélyi Mezőbergenye és Gyergyószárhegy, valamint az anyaország területéről egyebek mellett Budapest, Dédestapolcsány, Kisgyőr, Mátészalka, Pécs, Nádudvar és Vásárosnamény fafaragó művészei készítették el.

Budapest, 2022. november 27.
Petrás Mária népdalénekes (b9) és zenésztársai a nemzet betlehemének ünnepélyes átadásán a Kossuth téren, az Országház előtt 2022. november 27-én.
MTI/Máthé Zoltán
Budapest, 2022. november 27. Petrás Mária népdalénekes (b9) és zenésztársai a nemzet betlehemének ünnepélyes átadásán a Kossuth téren, az Országház előtt 2022. november 27-én. MTI/Máthé Zoltán

Az alkotást, amelyet vízkeresztig láthat a nagyközönség a Kossuth téren, Jakab István, a Magyar Országgyűlés alelnöke adta át.

Az ünnepségen közreműködött a Kisgyőri Népdalkör, a Tarsoly Együttes, Nemcsák Károly színművész, Szerényi Béla és Barabás Balázs népzenész, Petrás Mária népdalénekes és zenésztársai, valamint a Gödi Búzaszem Iskola és az Óbudai Népzenei Iskola növendékei és művésztanárai.

Nyitókép: Máthé Zoltán
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018