eur:
393.59
usd:
364.74
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter (k) és Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója (j) Az élet jó oldala - Értékek keresése egy ingatag világban című könyvük bemutatóján Földi-Kovács Andrea műsorvezető (b) társaságában a budapesti A38 Hajón 2022. október 27-én.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Az élet jó oldala – Böjte Csaba és Csák János beszélgetése közös könyvükről

Az élet jó oldala – Értékek keresése az ingatag világban címmel jelent meg Böjte Csaba ferences rendi szerzetes és Csák János politikus-üzletember közösen jegyzett beszélgetős könyve.

A napjainkig hatezer árva gyereknek otthont teremtő, örökké úton lévő szerzetes és a négygyermekes családapa, aki vállalatvezetői és nagyköveti karrier után lett miniszter, az alapvető emberi értékekről, a család, a munka szerepéről, a közélet perspektíváiról, buktatóiról és a mindannyiunkban ott rejlő kiaknázatlan, csodás lehetőségekről elmélkedik, hittel, őszinteséggel, sok derűvel.

Böjte Csaba és Csák János négy napon keresztül ült egymásra figyelve, és sorra vette mindazokat a szempontokat, amelyek e kérdések kapcsán megválaszolandók. A kötet a beszélgetések szerkesztett változatát adja közre. A könyvben az olvasók a szerzők gondolatait Értékeink, Család, Munka, Közélet és Saját magam című fejezetekre tagolva ismerhetik meg.

Csák János kulturális és innovációs miniszter a könyvbemutatón kiemelte: szükség van ilyen könyvekre. Mint mondta, a válságban az ember elkezd azon gondolkozni, hogy kire számíthat. Erre a válasz: akivel együtt töltött sok időt, akire időt szánt, akit szeret. "A válság mindenkit töprengésre késztet" – mondta, kiemelve: egy válság, soha vissza nem térő alkalom arra, hogy rendezzük a sorainkat.

Böjte Csaba elmondta: régóta ismerik egymást Csák Jánossal, aki részt vesz az idén 30 éves Dévai Szent Ferenc Alapítvány munkájában is, többször ellátogatott Dévára, sokat beszélgettek, együtt keresve válaszokat kérdésekre, gondokra. Ezt az évekkel ezelőtt elkezdett párbeszédet folytatták négy napon keresztül, így született a könyv. Kiemelte: biztos, hogy minden gondra, problémára van jó megoldás, ha a feladatot türelmesen, nyugodtan körbejárjuk, akár segítséget kérünk, akkor megtaláljuk.

"A falak nem kívül vannak, legtöbbször belül. Törjük keresztül ezeket a falakat" – fogalmazott, kiemelve: a gyerekeket is arra tanítja, rengeteget kell sportolni, tanulni, a talentumot kibontakoztatni, a morális tartást megőrizni. "Problémák lesznek, de ha reménnyel, bizalommal állunk hozzá, meg tudjuk oldani azokat" – hangsúlyozta. Számára is izgalmas volt, hogy egy politikus és egy teológus hogy lát bizonyos kérdéseket és mennyi átfedés van válaszaikban.

A könyvbemutatón Böjte Csaba és Csák János beszélgetett, ennek a szerkesztett változatát itt meg is tudja hallgatni. A moderátor Földi-Kovács Andrea.

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×