eur:
393.84
usd:
369.01
bux:
65776.1
2024. április 23. kedd Béla
Az amerikai filmakadémia ikonikus szobrai az Oscar-díjak idei jelöltjeinek gálavacsoráján a Los Angeles-i Loews Hotelben 2020. január 27-én. A 92. alkalommal tartandó átadóünnepséget helyi idő szerint február 9-én rendezik a kaliforniai nagyváros Hollywood negyedének Dolby Színházában.
Nyitókép: MTI/AP/Invision/Danny Moloshok

Megszállt faluban élő családról szól az ukrán Oscar-jelölés

Az esetleges áramkimaradások és légiriadók ellenére telt ház előtt mutatták be Kijevben a Klondike című filmet.

Ukrajna ezt nevezte a legjobb nemzetközi film Oscar-díjára. Egy megszállt kelet-ukrajnai faluban élő család tragédiáját mutatja be.

Marina Er Horbah filmje Ira, egy várandós nő történetét meséli el, aki nem hajlandó elmenekülni falujából, amikor azt 2014-ben az Oroszország támogatta fegyveres szakadárok elfoglalják. Ira élettársára, Tolikra nagy nyomás nehezedik a barátai részéről, hogy csatlakozzék a szakadárokhoz, míg a bátyja meggyőződéses ukrán hazafi.

A filmben bemutatják a malajziai légitársaság MH17 járatának a közelben történt katasztrófáját is, az Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó repülőgépet a nemzetközi vizsgálatok szerint a szakadárok lőtték le. A roncs gyakran szerepel háttérként a filmben.

Mint Marina Er Horbah elmondta, az alkotással azt kívánta bemutatni, hogyan próbálnak a hétköznapi emberek túlélni még katasztrófák közepette is, és hogyan vergődnek a szülőföldjük iránti szeretet, valamint a szabadság és a biztonság utáni vágy között.

"A vetítés teljes száz perce alatt egyik szememet a híreken tartottam, arra az esetre, ha megszólalnak a szirénák.

Ez nem történt meg, így nagyon boldog voltam" - mondta a rendező a Reuters hírügynökségnek. "A moziban már áramfejlesztő is van. Ha légiriadó van, aki akar, elmehet, de a vetítés folytatódik" - tette hozzá.

A rendező elmondta, hogy a film nem akar politizálni, ehelyett egy összetett emberi tragédiát kíván ábrázolni.

A Kijevi Kritikusok Fesztiválja keretében szervezett hétfő esti bemutató nézőit, akik között sok katona is volt, lenyűgözte a film. "Annyira örülök, hogy az ukrán filmművészetet ilyen magas szinten képviselik a nemzetközi porondon, elsősorban nők" - mondta Alina Zivakova, az egyik néző.

A filmet, amely idén már számos nemzetközi filmfesztiválon nyert díjat vagy kapott jelölést, a jövő héttől vetítik az ukrán mozikban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×