INFORÁDIÓ
2022. október 2. vasárnap
Petra

ukrajnai háború

menekültek

fővárosi nagycirkusz

A Harkivi Cirkusz Stúdió ukrajnai háború miatt elmenekült artistái gyakorolnak a Fővárosi Nagycirkusz Művésztelepén az Esőcirkusz című előadás próbáján 2022. szeptember 7-én. Jövő hétvégéig látható az orosz-ukrán háború ihlette előadás a Fővárosi Nagycirkuszban, a RAIN - Esőcirkusz című előadást már több mint 150 ezren látták és számos nemzetközi elismerést kapott.

Rendkívüli mutatvány: 150 ezren látták már az orosz és ukrán artisták cirkuszi produkcióját

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika

A Fővárosi Nagycirkusz RAIN-esőcirkusz című előadásának apropóját az orosz–ukrán háború adja. Az intézmény szó szerint is otthont ad a menekült cirkuszművészeknek, amit az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága is példaértékűnek talált.

"Különleges helyzetben vagyunk, mert ha ránézek Európa színházi térképére, akkor nem nagyon találok olyan produkciót, ami a háborúról szólna, de amit 150 ezer néző nézett meg az elmúlt időszakban, olyat pláne nem" – fogalmazott az InfoRádióban Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója, a RAIN-esőcirkusz című előadás rendezője.

"Ha azt látom, hogy a háború megosztja az európai lakosságot, akkor még inkább félhetnénk attól, hogy ha valaki létrehoz egy produkciót, ami a háborúról szól, akkor az megosztja a nézőket. Különleges módon most azt látjuk, hogy a 150 ezer néző úgy hagyta el a Fővárosi Nagycirkusz nézőterét, hogy nemhogy megosztott lett volna, de egyformán gondolkodva, egyformán tapsolva állt fel az előadás végén.

Egy háborúról szóló rendhagyó előadás, ami nem megosztja, hanem összekovácsolja a nézőket, az maga a csoda"

– mondta a darab rendezője.

Az előadás azért is különleges, mert ismert ukrán és orosz artisták együtt szerepelnek benne.

A rendező szerint a cirkuszművészet olyan művészeti ág, ahol bőrszínre, vallásra való tekintet nélkül, egy manézsban, egy csoporton belül dolgoznak az artisták. Több olyan artistacsalád van a társulatban, amelyben az egyik fél Ukrajnában, a másik Oroszországban született, a gyerekük pedig félig ukrán, félig orosz. "Képzeljék el, milyen üzenete és milyen ereje van annak, hogy látunk egy családot a manézsban, amely félig orosz, félig ukrán, és semmi másra nem vágyik, csak a békére" – mondta Fekete Péter.

Kevesen tudják, hogy

a Fővárosi Nagycirkusz otthont is biztosít az cirkuszművészeknek:

több mint 120 ukrán menekültet fogadtak be az elmúlt hat hónap során.

A RAIN-esőcirkusz előadást egy különleges fotó inspirálta: a képen a manézsban ágyakat és matracokat helyeztek el a zaporizzsjai cirkuszigazgatók és művészek, mert az onnan kétszáz kilométerre lévő mariupoli bombázások elől menekülő embereknek már csak ott tudtak menedéket adni. A fotó azóta bejárta a világot.

A cirkusz főigazgatója megjegyezte: a kép egyben jól mutatja azt a fajta befogadást, amit a Fővárosi Nagycirkusz tanusít, hiszen "120 főre főzünk reggelit, ebédet, vacsorát minden nap, 120 főnek fizetjük a szállását és vásároljuk meg hetente egyszer a fogkrémet és a dezodort".

A menekültek között gyerekek, a kijevi és a harkovi artistaképző tanulói és családok is vannak, hiszen sok olyan artistacsalád menekült el Ukrajnából, amely átmenetileg kért szállást addig, amíg tovább nem tud utazni, és újabb munkát nem talál Európában. "Befogadtuk őket, és befogadjuk őket folyamatosan. Egy kicsit átmenő szállásként és átmenő menekülőhelyként is működik a Fővárosi Nagycirkusz" – mondta Fekete Péter.

(A nyitóképen: A Harkivi Cirkusz Stúdió ukrajnai háború miatt elmenekült artistái gyakorolnak a Fővárosi Nagycirkusz Művésztelepén az Esőcirkusz című előadás próbáján 2022. szeptember 7-én.)

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Kapcsolódó hang

Rendkívüli mutatvány: 150 ezren látták már az orosz és ukrán artisták cirkuszi produkcióját
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018