eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A francia köztársasági őrség zenekara Jean-Paul Belmondo francia színészt ábrázoló kép előtt áll a színész állami gyászszertartásán a párizsi Invalidusok díszudvarán 2021. szeptember 9-én. A színész szeptember 6-án, 88 éves korában hunyt el.
Nyitókép: MTI/EPA pool/Ian Langsdon

Így búcsúztak el Jean-Paul Belmondótól Párizsban – képek

A 88 éves színész hétfőn halt meg.

Állami tiszteletadással búcsúztatták el Jean-Paul Belmondo legendás francia színészt, aki 88 évesen hunyt el hétfőn.

"Sosem hagyta abba a boldogság keresését, de adott is boldogságot" – mondta Victor Belmondo, a sztár unokája, aki maga is színész. Mellette volt a többi unoka és Belmondo legkisebb gyereke, Stella is az Invalidusok udvarában rendezett gyászszertartáson.

"Szeretjük Belmondót, mert olyan volt, mint mi" – hangsúlyozta Emmanuel Macron elnök gyászbeszédében.

Párizs, 2021. szeptember 9.
A nemzeti zászlóval letakart koporsó előtt Emmanuel Macron francia elnök Jean-Paul Belmondo francia színész állami gyászszertartásán a párizsi Invalidusok díszudvarán 2021. szeptember 9-én. A színész szeptember 6-án, 88 éves korában hunyt el.
MTI/EPA/Yoan Valat
A nemzeti zászlóval letakart koporsó előtt Emmanuel Macron francia elnök Jean-Paul Belmondo francia színész állami gyászszertartásán a párizsi Invalidusok díszudvarán 2021. szeptember 9-én. A színész szeptember 6-án, 88 éves korában hunyt el. MTI/EPA/Yoan Valat

"Zsaru, gazember, mindig nagyszerű" – folytatta az államfő, aki szavaival Belmondo első nagy sikerére, a francia új hullám ikonikus darabjára, a Kifulladásig című filmre utalt, amellyel 1960-ban egy csapásra híres lett.

A színész koporsóját A profi című film Ennio Morricone szerezte zenéjére vitték, a Köztársasági Gárda zenekara játszott.

A ceremónián sztárok sora vett részt, köztük Marion Cotillard színésznő, Thierry Frémaux, a cannes-i filmfesztivál igazgatója és Bob Sinclar dj, akinek művésznevét egy Belmondo alakította filmszereplő ihlette.

Párizs, 2021. szeptember 9.
Jean-Paul Belmondo francia színész nemzeti zászlóval letakart koporsóját viszik állami gyászszertartásán a párizsi Invalidusok díszudvarán 2021. szeptember 9-én. A színész szeptember 6-án, 88 éves korában hunyt el.
MTI/AP/Michel Euler
Jean-Paul Belmondo francia színész nemzeti zászlóval letakart koporsóját viszik állami gyászszertartásán a párizsi Invalidusok díszudvarán 2021. szeptember 9-én. A színész szeptember 6-án, 88 éves korában hunyt el. MTI/AP/Michel Euler

A párizsi Invalidusok udvarán a családtagokon és politikusokon, hírességeken kívül csaknem ezren vehettek részt a szertartáson, oltási igazolvánnyal kellett rendelkezniük. A kivetítők előtt is tömegek gyűltek össze, a televíziók élőben közvetítették a ceremóniát.

Este az Invalidusok kapui megnyílnak mindazok előtt, akik a koporsó előtt szeretnék tiszteletüket leróni.

Jean-Paul Belmondo temetése pénteken lesz Párizsban, előtte délelőtt 11 órakor a Saint-Germain des Prés templomban tartják a gyászmisét.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×