eur:
394.14
usd:
369.57
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
A kínai származású amerikai Chloe Zhao kezében a legjobb rendezőnek járó díjjal a 93. alkalommal megrendezett Oscar-díjátadó gálán a Los Angeles-i Union Station pályaudvaron kialakított sajtószobában 2021. április 25-én. Chloe Zhao A nomádok földje (Nomadland) című filmjével érdemelte ki az elismerést. A gálát a koronavírus-járvány miatt a hagyományokkal szakítva két Los Angeles-i helyszínen, a Dolby Színházban és a Union Station pályaudvaron rendezték meg az Oscar-jelöltek részvételével, közönség nélkül.
Nyitókép: MTI/EPA/Pool/Chris Pizzello

Kína nagyokat hallgat Chloé Zhao Oscar-sikeréről

Dél-Koreában ünneplik Jun Ju Dzsung (Youn Yuh-jung) történelmi Oscar-győzelmét, Kínában azonban nem adott hírt a hivatalos média Chloé Zhaónak az amerikai filmakadémia vasárnap este megrendezett 93. díjátadó ceremóniáján aratott sikeréről.

A dél-koreai Jun Ju Dzsungnak a legjobb női mellékszereplő Oscar-díját ítélték oda a Minari című filmben nyújtott játékáért. Jun az első koreai színésznő, aki Oscar-díjat nyert.

„Olyan ez mint egy régóta várt eső azok számára, akik nehéz időket élnek meg a koronavírus-járvány közepette” – írta közleményében a kormányzó Demokrata Párt, megjegyezve, hogy a film „újabb történelmet írt” Bong Dzsun Ho dél-koreai rendező Élősködők című filmjének tavalyi győzelme után. Hozzátette: Jun játéka világszerte megérintette a közönség szívét és mély nyomott hagyott maga után.

Az ellenzéki Népi Erő Párt ugyancsak gratulált a 73 éves színésznő győzelméhez. Mint fogalmaztak, Jun sikere és a színészet iránti elkötelezettsége nagyon sok koreai embernek ad „energiát és életerőt a jelenlegi nehézségek átvészeléséhez”.

Mindeközben a kínai hivatalos média eddig nem adott hírt arról, hogy a kínai származású, de az Egyesült Államokban élő Chloé Zhao A nomádok földje című alkotása nyerte el vasárnap a legjobb film díját és Zhao lett a második nő, aki átvehette a rendezői Oscart. Zhao egyúttal az első színes bőrű nő, aki ebben a kategóriában győzni tudott.

A hallgatás mellett a Zhao győzelmével kapcsolatos posztokat, hashtageket, beszélgetéselőzményeket és keresési lehetőségeket is törölték, illetve blokkolták a közösségi platformokról, applikációkon.

Mindettől függetlenül a 39 éves rendező győzelmének híre terjed a kínai interneten a felhasználók és bloggerek révén.

Órákon át akadályozták a díjátadó közvetítését

Két órán át akadályozták vasárnap éjjel a kínai hatóságok a Los Angeles-i díjátadó közvetítését Zhao New York-i alma matere szervezésében Sanghajban: a rendezőnő hívei a YouTube-on egy bárban akartak követni a rendezvényt, ám a főszervező Kevin Ke VPN szolgáltatását blokkolták. „Megszakították a VPN-t” – közölte Ke, hozzátéve, hogy WeChat szolgáltatását is blokkolták, amikor vasárnap Zhaót méltatta.

Kínában még március első felében törölték A nomádok földjével kapcsolatos tartalmakat az internetről, miután Zhaót „Kína bemocskolásával” vádolta meg néhány helyi felhasználó egy 2013-as interjúja miatt.

A lépést megelőzően néhány nappal a kínai sajtó még elismerően beszélt Zhaóról, mint a történelem első ázsiai nőjéről, aki elnyerte a legjobb rendezőnek járó Golden Globe-díjat. Az állami média „Kína büszkeségének” nevezte a rendezőt és hirdette a mozi április 23-ra tervezett bemutatóját. A premier elmaradt és azóta sem volt hivatalos bejelentés az esetleges bemutatásával kapcsolatban.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×