eur:
392.58
usd:
366.06
bux:
66765.27
2024. április 25. csütörtök Márk
Elhunyt Törőcsik Mari, Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznő, a nemzet színésze és a nemzet művésze, a magyar színjátszás felejthetetlen alakja életének 86. évében. A felvétel Makk Károly filmrendező 87-ik születésnapját ünneplő Hogy volt!? című tv-műsor felvételén készült az MTVA 1-es stúdiójában 2012. november 28-án.
Nyitókép: MTI/MTVA/Zih Zsolt

Ingyenesen nézhetőek meg Törőcsik Mari felejthetetlen alakításai – videó

Ingyenesen megtekinthető szerda éjfélig a Nemzeti Filmintézet streaming platformján, a Filmio-n az Édes Anna, a Teketória és a Szamárköhögés Törőcsik Mari felejthetetlen alakításaival. A Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész április 16-án hunyt el életének 85. évében.

Az elmúlt fél évszázad egyik legnagyobb magyar színművésze, Törőcsik Mari eljátszott mindent, amit színésznő eljátszhat színházban és a filmvásznon egyaránt.

Amikor megkérdezték François Mitterrand-t, hogy mi számára a film, akkor annyit mondott „Egy lány, aki egy körhintán ül és nevet. Nem emlékszem a film címére, de nekem az ő nevetése a film.”

Fábri Zoltán 1958-as alkotása, az Édes Anna Kosztolányi-adaptációja katartikus erővel mutatja be az elnyomott és megalázott kisember végső lázadását Törőcsik Marival a címszerepben. A kiváló neorealista film 2015-ben bekerült a Magyar Művészeti Akadémia által válogatott 53 filmklasszikus közé is.

Maár Gyula Teketória című 1976-os filmjében Koltai Lajos operatőr képeinek izzó intenzitása mutatja meg a válása után kiüresedett, a világban helyét nem találó hősnő lelkének rezdüléséit az újrakezdésért folytatott küzdelemben. Tőröcsik Mari végtelenül őszinte, érzékeny és aprólékos színészi játékának csodás példája.

Gárdos Péter 1986-os tabutörő filmje, a Szamárköhögés nem a forradalom hőseiről szól, hanem azokról az esetlen, félős kispolgárokról, akik a lakásukban begubózva, a rádióra tapadva élték át a forradalom napjait. Gyermeki nézőpont mögé bújtatott '56-os film, kesernyés humorral, három együtt élő generáció civódásaira koncentrálva Törőcsik Mari felejthetetlen mondataival.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×