eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Budapest, 2012. november 28. Törőcsik Mari színésznő a Makk Károly filmrendező 87-ik születésnapját ünneplő Hogy volt!? című tv-műsor felvételén, az MTVA 1-es stúdiójában. MTVA Fotó: Zih Zsolt
Nyitókép: MTI/Zih Zsolt

"Repültünk, Mari", "színészkirálynő volt" - reagálások Törőcsik Mari halálára

Orbán Viktor és Karácsony Gergely is azonnal billentyűzetet ragadott, ahogy értesült a nemzet színésze haláláról. Vidnyánszky Attila is megszólalt.

"Drága Mari! Elment hát. Repültünk, Mari, repültünk! Isten Önnel!" - írta Orbán Viktor miniszterelnök kevéssel azután, hogy értesült a nemzet színésze, Törőcsik Mari haláláról.

Törőcsik Mari számára a színház jelentette az életet - hangsúlyozta Vidnyánszky Attila, aki a Nemzeti Színház társulata nevében búcsúzott a péntek hajnalban életének 86. évében elhunyt Kossuth-nagydíjas színésznőtől. Mint visszaemlékezésében a Nemzeti Színház főigazgatója felidézte, amikor Törőcsik Mari 2009-ben a klinikai halál állapotából visszatért, régi barátja, az orosz rendező, Anatolij Vasziljev "visszarendezte" az életbe Kaposváron A naphosszat a fákon című előadásban.

"Később is betegeskedett, sokszor gyenge volt, ám amikor a színpadra lépett, elképedve figyeltük azt az erőt, tartást, energiát, amit a szerepén keresztül mutatott. Igen, kivirult, eleven lett. Nyoma sem volt a gyengeségnek. Csodáltuk, irigyeltük: honnan van ebben a beteg és törékeny testben az az erő, amit a színpadra lépve mozgósít. Magányosan élt férje, Maár Gyula halála óta. Tudtuk, hogy a színház adott neki erőt az élethez. Az, hogy van dolga, feladata" - fogalmazott Vidnyánszky Attila.

A Nemzeti Színház mély fájdalommal tudatja, hogy ma hajnalban hosszú betegség után, életének 86. évében elhunyt Törőcsik...

Közzétette: Nemzeti Színház2021. április 15., csütörtök

Kiemelte, hogy Törőcsik Mari 1956 óta, amikor berobbant a Körhinta Marijaként a színházi életbe, megszakítás nélkül játszott. 132 színházi szerepét őrzi az archívum, ebből 66-ot a Nemzeti Színház előadásaiban játszott, utoljára a 2016-ban bemutatott Galilei életében lépett színpadra. Filmszerepeinek száma 174. A számok persze csak a mennyiségről szólnak, de ennek a hosszú pályának az értékét a minőség adta - hangsúlyozta, megjegyezve, hogy Pilinszky János költő az elsők között ismerte fel és fogalmazta meg ennek a páratlan tehetségnek a titkát.

"A színészek túlnyomó többsége alakító művész, megformálja a figurát. Törőcsik Mari ritka kivétel, ő nem alakítja, ő táplálja szerepét, lázas ihlettel és folyamatosan. A színpadi alak számára nem kész ruha, mit estéről estére magára ölt: szemünk láttára, pillanatról pillanatra emeli ki szerepét önmagából és szövegéből, a teremtés forrón csupasz és kockázatos gesztusával. Józan és sugallatos egyszerre. Ezt a szélsőséges és nagyszerű ellentmondást csak zseniális művész tudja elviselni és megvalósítani. Kivételes lélek, ki egyszerre senkié és mindenkié. Törőcsik Mari - jelképes jelenet - egy vidám álarcot tép le magáról. Ami a maszk mögül kitűnik, nemcsak egy síró, elmaszatolt arcocska, hanem valami, amivel alig lehet szembenézni. Törőcsik Mari arca. Életének, szerepeinek, tehetségének örökös, mezítelen tápláléka" - idézte a költőt Vidnyánszky Attila.

Törőcsik Marit a közönség szeretete éltette - hangsúlyozta a rendező, hozzátéve, hogy a színésznő kellő szerénységgel volt büszke az emberek feléje áradó szeretetére. A nagy alakítások, a tehetség, a kivívott és megérdemelt elismerés mellett valami egészen különleges sikerben is része lehetett Törőcsik Marinak: ő az egyetlen, aki magyar színésznőként világsztár lett.

"Nagyon kedves, szép, érzékeny ember volt, amilyennek egy fiatal lánynak lennie kell. Aztán példaképpé vált a szakmabéliek számára is. Rengeteg vele kapcsolatos kép, emlék torlódik, zakatol a fejemben, de most nagyon nehéz beszélni róluk. Ez a pillanat a gondolkodásra jó, beszédre nem" – mondta az Indexnek Bodrogi Gyula, a színésznő egykori férje. A Kossuth-díjas színművész az év elején az InfoRádióban beszélt arról is, hogy sosem irigykedtek egymás sikereire, s arról is, hogy mindvégig szoros kapcsolatban maradtak.

"Alázatos és tehetséges ember volt, elképesztő életutat járt be. Megtiszteltetés, hogy 2003-ban a Nemzeti Színház Revans című előadásában együtt dolgozhattunk. Ő maga mondta: »Szép és gazdag életem volt.« Isten nyugtassa! – írta a Facebookon Kovács Ákos egy közös képpel emlékezve az elhunyt színésznőre.

A NEMZET SZÍNÉSZE. Elhunyt Törőcsik Mari, a nemzet színésze, Kossuth-nagydíjas művész. Alázatos és tehetséges ember...

Közzétette: Ákos2021. április 16., péntek

"Gyerekkorom családi legendáriumának hőse, a magyar színjátszás óriása volt… Mari drága, hiányozni fogsz… Jó utat..." – írja Koncz Zsuzsa, aki ugyanúgy Pélyen született, mint Törőcsik Mari.

gyerekkorom családi legendáriumának hőse, a magyar színjátszás óriása volt... Mari drága hiányozni fogsz...jó utat...

Közzétette: Koncz Zsuzsa2021. április 16., péntek

"Amikor negyedjére nem ismert meg, azt mondta, hogy ötödjére megkérhetem a kezét. Így is történt, 7 éve a Nemzeti büféjében. Le kellett térdelnem elé, és akkor - mint mindig - elmesélte, hogy még Truffaut is letérdelt elé" – emlékezett Törőcsik Marira a fiatal pályatárs, Vecsei H. Miklós. Arról is ír a Facebookon, amikor tavaly meglátogatta Velemben a színésznőt, és ő azt mondta: "Élete ajándéka, hogy Maár Gyula mellett élhetett és várja, hogy újra találkozzanak. Sajnos egyre többen várják fenn egymást a Nagyok, de mindig elmosolyodom azért, hogy milyen sztorizások mehetnek arrafelé. Mindig arra gondolok, hogy drága Tanár Úr egy kávéval és egy kedves süteménnyel vár mindenkit az ajtóban. Nyugodjon békében, Mari, és ölelje meg a többieket helyettünk!"

? Amikor negyedjére nem ismert meg, azt mondta, hogy ötödjére megkérhetem a kezét. Így is történt, 7 éve a Nemzeti...

Közzétette: Vecsei H. Miklós követői oldal2021. április 15., csütörtök

"Mari! »Én nagyon szeretem magát!« És nem tudok most jobb mondatot, mint tudja, azt a mi mondatunkat. Amit akkor írtam, amikor anno majdnem meghalt. Nem lehetne, hogy most is elolvassa, és akkor felhív, hogy na de Igazgató uram! És nevetünk és nevetünk… De jó lenne! Maga sok csodára képes volt! Na, még ezt az egyet! Ölelem nagyon, és köszönöm a bizalmat! Nagyon köszönöm! Én nagyon szeretem magát!" – írta Alföldi Róbert színész, a Nemzeti Színház korábbi igazgatója.

Mari! “Én nagyon szeretem magát!” És nem tudok most jobb mondatot, mint tudja, azt a mi mondatunkat. Amit akkor írtam,...

Közzétette: Alföldi Róbert2021. április 16., péntek

Részvétnyilvánítások

"Törőcsik Mari színészkirálynő volt, a Nemzet Színésze, így nagybetűkkel. Mindent tudott, amit színész tudhat és még annál is többet, de ami a legfontosabb, mindenkit meg tudott szólítani, mindenkire hatással volt" – fogalmazott Karácsony Gergely főpolgármester, szintén a Facebookon.

"Körhinta az élet. Megállíthatatlan körforgás, de egyszer kirepülünk. Elfogy az emberi akarat, az erő, jön a megállíthatatlan végzet. Ez történt a csodálatos Törőcsik Marival – írta a Facebookon Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a DK elnöke.

Körhinta az élet. Megállíthatatlan körforgás, de egyszer kirepülünk. Elfogy az emberi akarat, az erő, jön a...

Közzétette: Gyurcsány Ferenc2021. április 15., csütörtök

"Isten Önnel, Művésznő! – írta Novák Katalin miniszter.

Isten Önnel, Művésznő! ?

Közzétette: Novák Katalin2021. április 15., csütörtök

Törőcsik Mari 2011-ben az InfoRádió Aréna című műsorának is vendége volt. Alább a teljes interjút meghallgathatja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×