eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Reisz Gábor Rossz versek című filmjét vetítik a Budapest Kertmozi kültéri vetítéssorozat keretében a Hunyadi téren 2020. július 4-én este. A Budapest Film Zrt. ezen a nyáron kültéri vetítéssorozatot indít Budapest számos pontján a közösségi filmezés, valamint a budapesti kertmozi kultúra újjáélesztése céljából.
Nyitókép: Balogh Zoltán

Az igazi retró kertmozik szerelmesei most elégedetten csettinthetnek

A Hunyadi és a Teleki téri kertmozik, valamint az I. kerületi Virág Benedek Ház udvarán üzemeltetett, francia animációs filmeket kínáló kertmozi mellett a héten két újabb is nyílt Budapesten. A Főpolgármesteri Hivatal udvarán és a Városmajori Szabadtéri Színpadon is várják filmes programokkal az érdeklődőket – ismertette a Budapest Film Zrt. igazgatója.

Liszka Tamás az InfoRádiónak nyilatkozva emlékeztetett, a nyolcszáz férőhelyes Városmajori Szabadtéri Színpad jó harminc évvel ezelőtt már kertmoziként is működött. Mint elárulta, amikor Benkő Nóra igazgatóval – aki szintúgy támogatja, hogy a színielőadások és zenei rendezvények mellett kertmoziként is üzemeljen tovább a Városmajor – terepszemlét tartottak, két, évtizedek óta nem használt, 35 mm-es analóg mozigép került elő egy rozsdás, szcenika (mai értelemben a színjáték terének, a színpadnak kialakítása – szerk. megj.) felirattal ellátott ajtó mögül. A gépeket teljes egészében felújították, és újbóli hadrendbe állításukkal

igazi retró moziélményt ígérnek a közönség számára.

A Budapest Film igazgatója hozzátette, a Nemzeti Filmarchívum jóvoltából, magyar filmkülönlegességek kerülhetnek műsorra, eredeti 35 mm-es kópiákon. Tehát, akinek hiányzik az az igazi régi kertmozis élmény, ami annak idején a Vörösmarty kertmoziban, vagy a budai Mozgóban a rakparton, akár a Városmajori Parkszínpadon volt, azt most százszázalékosan tudják produkálni – ígérte a szakember.

Liszka Tamás arra is kitért, hogy a város szívében, vagyis a Főpolgármesteri Hivatal virágos udvarán egy 150 férőhelyes kertmozit alakítottak ki. A vetítések ingyenesek, azonban az előadások megtekintése elő regisztrációhoz kötött. Hozzátette,

olyan filmeket válogattak, amelyek karakteresen köthetők a fővároshoz,

így például műsorra kerül a Budapest Noir, vagy a Liza, a rókatündér és a Rossz versek, amelyek minden molekulájukban igazi budapesti filmek. Megjegyezte, utóbbi kertmozi rövidebb kifutású lesz, így ezen a pénteken, szombaton és vasárnap, továbbá a jövő hét végén lesznek vetítések, tehát összesen hat alkalommal ezen a nyáron.

Az igazgató az InfoRádió kérdésére végezetül azt is közölte, a Budapest Film lassan eléri a technikai és személyzeti kapacitásai felső határát, mindezek ellenére úgy érzi, hogy a II. kerület külső részén augusztus végén „valami még fog történni” kertmozi-ügyben. Mindezeken túl a jövő évvel kapcsolatban úgy fogalmazott, terveik szerint, amennyiben – remélhetőleg – túl leszünk a járványon,

valamennyi kerületben nyitnának kertmozit, mert a jelek szerint nagyon jól működnek.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×