eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Lovakat vezetnek a Magyar Nemzeti Cirkusz telephelyén Szadán, ahol a társulat egy része a koronavírus-járvány miatt önkéntes karanténban van 2020. április 2-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Szakadék szélén egyensúlyoz a magyar cirkusz

Fizetésképtelenné váltak, így a működésük is veszélybe került – ez derült ki az InfoRádió körképéből.

Magyarországon csaknem húsz cirkusz több száz munkatársa legkevesebb hat hónapja nem kap fizetést – hívta fel a figyelmet az InfoRádiónak a Magyar Cirkuszigazgatók Egyesületének elnöke, aki egyben az idén 100 éves Eötvös Cirkusz vezetője.

Az Eötvös Cirkusz egyelőre fizetésképtelen. Az igazgató közölte, amíg nem indul el a turné, addig egyetlen munkatársuknak sem tudnak fizetést adni. „Tulajdonképpen senkit nem tudtam elbocsátani, hiszen még el sem indultunk, fel sem vettem őket, ha úgy nézzük” – tette hozzá.

Eötvös Loránd elmagyarázta, hogy a turné márciustól novemberig tart, a téli hónapokban pihennek, de a járvány miatt már fél éve nincs bevétele a cirkusznak. Megjegyezte,

a veszteségeiket a kapott támogatások sem fedezik.

Ráadásul a veszélyhelyzet miatt nagy lehet a kavarodás a turnéállomások tekintetében is, ami komoly logisztikai feladatok elő állítja a szakmát, és a cirkuszoknak mindenképp egyeztetniük kell majd ebben az ügyben egymással.

Szada, 2020. április 2.
Ifj. Richter József cirkuszigazgató, artista és Merylu Richter artista gyakorol lovakon állva a Magyar Nemzeti Cirkusz telephelyén Szadán, ahol a társulat egy része a koronavírus-járvány miatt önkéntes karanténban van 2020. április 2-án.
MTI/Balogh Zoltán
Ifj. Richter József és Merylu Richter artista gyakorol lovakon állva a Magyar Nemzeti Cirkusz telephelyén. MTI/Balogh Zoltán

A Magyar Nemzeti Cirkusznak már eddig is több tízmillió forintos bevételkiesést okozott a járvány miatti kényszerpihenő – ismertette az InfoRádiónak az intézmény igazgatója. Ifj. Richter József egyelőre nem tudja, hogyan lehet pótolni a kieső bevételeket, miután várhatóan nem fognak tudni a korábban megszokott nézőszámmal „dolgozni” a beindulást követően. „Nem lesz egy egyszerű dolog, az biztos” – fogalmazott.

Az InfoRádió megtudta, hogy a cirkuszok egyelőre az idei üzleti tervüket sem tudták átalakítani, erre is csak az új évad elindulásakor kerülhet sor.

A külföldről érkező produkciók szállását és ellátását fizetik, de bért nekik sem tudnak adni. Eötvös Loránd azt mondta, hogy az akrobaták ezt megértik, mert

világszerte ugyanez a helyzet.

Richter József ehhez hozzátette: a járvány miatt sok magyar artistaművész külföldön rekedt.

A cirkuszigazgatók közölték továbbá, a kormány támogatásának köszönhetően van elég takarmány az állatok számára. Az artisták pedig a biztonsági szabályok betartása mentén folyamatosan gyakorolnak.

Szada, 2020. április 2.
Merylu Richter artista gyakorol lakóbuszában a Magyar Nemzeti Cirkusz telephelyén Szadán, ahol a társulat egy része a koronavírus-járvány miatt önkéntes karanténban van 2020. április 2-án.
MTI/Balogh Zoltán
Szada, 2020. április 2. Merylu Richter artista gyakorol lakóbuszában a Magyar Nemzeti Cirkusz telephelyén Szadán, ahol a társulat egy része a koronavírus-járvány miatt önkéntes karanténban van. MTI/Balogh Zoltán

Eötvös Loránd azt is elárulta, hogy a magyar cirkuszigazgatók között szoros együttműködés van, de

amíg fel nem találják a koronavírus ellenszerét, addig alkalmazkodni kell a kialakult helyzethez.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón bejelentette, hogy már Budapesten is kinyithatnak a cirkuszi sátrak, a szabadtéri mozik, a színházak és az uszodák is. Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy mindenhol szigorú távolságtartási szabályokat kell betartani. „Rendkívül fontos, hogy a másfél méteres távolságot megtartsák, illetve ott, ahol székek vannak, három ülőhelyet és egy sort mindig üresen kell hagyni” – ismertette a kancelláriaminiszter.

Richter József szerint

a Magyar Nemzeti Cirkusz működése veszélybe kerülhet,

ha a jövőben 500 fő felett nem fogadhatnak nézőket.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×