eur:
393.91
usd:
365.01
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Gryllus Dániel zenész, a Kaláka együttes vezetője. A felvétel 2011. március 30-án a Budapest Szállóban készült.
Nyitókép: MTI Fotó: Földi Imre

Vasárnap – online kulturális programajánló a karantén idejére

Koncertek, online élő közvetítések, letölthető felvételek, hangoskönyvek és InfoRádió-interjúk – itt a vasárnapi kínálat unalom és depresszió ellen.

A Maradj Otthon! fesztivál Facebook-oldalán az Apacuka zenél 11 órától.

A Csodás Magyarország, a Be Massive Horizon és a Maradj Otthon Fesztivál este is kínál programot: az otthonokba hozza a zenei rendezvények hangulatát látványos utazásokkal fűszerezve. A tavaszi zöldbe öltözött Lillafüred ad otthont a négy részes sorozat első állomásának, a zenét DJ Metha szolgáltatja!

A kolozsvári Puck Bábszínház 10 és 18 órától is néznivalót kínál a gyerekeknek.

A gyerekek nagy kedvence, Kárász Eszter rendhagyó hangszerbemutatóján kicsik és nagyok ismerkedhetnek meg a hangszerek csodálatos világával 10 órától.

Nagyszabású online fesztiválsorozatot indít az A38 Hajó a Hajónapló.ma csapatával közös szervezésben, amelyben a Kárpát-medence mintegy száz zenei produkcióját juttatja el az érdeklődőkhöz tíz egymást követő vasárnapon. Az alkalmanként tíz bemutatkozó fellépő az A38 Hajón ad koncertet, amelyeket a Hajónapló élőben közvetít a Facebook-oldalára.

Bíró Eszter nagy sikerű, a Várkert Bazárban ebben az évadban bemutatott Az Időmanó mesekoncert-sorozata – amelyet adventkor, szilveszterkor és farsangkor láthattatok – most 11 órától online folytatódik.

A győri Vaskakas Bábszínház minden vasárnap 11 órakor elérhetővé teszi egy-egy előadás felvételét a gyerekek számára. Ezúttal a Jancsi és Juliska nézhető meg.

Pannon Várszínházból a Szépek szépe című darab érhető el 11 órától. Heltai Jenő költői szépségű, humorral, szeretettel átitatott mesejátéka a Hamupipőke téma klasszikus értékű feldolgozása. Az ármányok és gonoszságok ellenére kis hősnőnk megküzd önmagáért, szerelméért, példáját mutatva a kitartásnak, a lélek erejének, a lányos, huncut okosságnak.

Gryllus Vilmos Újabb élő koncert gyerekeknek és családoknak címmel 16 órától zenél. A korábbi karanténkoncert sikerén felbuzdulva ismét a monitorok elé várja egy közös éneklésre a gyerekeket, családokat. A Traktor és a Tigris most biztosan bekerül a repertoárba, de lesz Kányádi-vers, meg kirándulós, biciklizős, maszkabálos dal is, ahogy adódik.

Móser Ádám harmonikás minden nap délután öt órakor ad egy minikoncertet, amin saját számait és improvizációit hallgathatod.

Roby Lakatos és ifj. Cséki Kálmán duó Gondolatok a klezmerről koncertje is látható. Roby Lakatos nemcsak a hegedű virtuóza, hanem egy rendkívül sokoldalú zenész is, aki egyaránt jártas a klasszikus zene, a jazz, a magyar népzene és a cigányzene világában.

A Karanténból Szól A Nóta vasárnap esti 19 órai koncertjén a Naszály Zenekar magyar népzenét fog játszani.

A Garden Wonder vasárnap esti élő karanténkoncertjén ezúttal meglepetés lesz az előadó, érdemes lesz 21 órakor odakattintani.

Csak gyerekeknek

Schneider Jankó bábművész Antanténusz Karanténusz meseolvasása René Goscinny: A kis Nicolas című könyvéből, Bognár Róbert fordításában, délutánonként 14 órától YouTube-csatornáján.

Uzsonnához mesél minden nap 16 órától Markó-Valentyik Anna bábművész Soundcloud-csatornáján.

Epres-Madarász Éva színművész esténként 20.30-tól Csukás István: Vakáció a halott utcában című regényét olvassa fel Facebook-oldalán.

Farkasházi Réka és a Tintanyúl Facebook-oldalán meséket hallgathatnak.

A Mesebolt Bábszínház művészei minden nap mesékkel várják az érdeklődőket a színház YouTube-csatornáján.

A Kolibri Színház művészei MobilMeséket olvasnak a színház YouTube-csatornáján.

Nyugimesék színészektől a Marie Claire YouTube-csatornáján.

Tíztőlmese Huzella Júliától a Facebookon.

A Ciróka Bábszínház heti háromszor jelentkezik be Facebook-csatornáján.

A kolozsvári Puck Bábszínház előadás-felvételeket tesz elérhetővé hétfőn, szerdán és vasárnap 9 órától román, 11 órától magyar nyelven.

A marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház YouTube-csatornáján folyamatosan tesz elérhetővé előadás-felvételeket.

A nagyváradi Lilliput Társulat YouTube-csatornáján folyamatosan tesz elérhetővé előadás-felvételeket.

A székesfehérvári Vörösmarty Színház Meseszínháza és a színház művészeinek bábfilmsorozata

Ákos-koncert minden szerdán

Kovács Ákos Kossuth-díjas énekes, előadóművész úgy döntött, hogy mindenki számára elérhetővé teszi az elmúlt 10 év koncerttermését, korábban nem látott formában. Az előadóművész hivatalos YouTube-csatornáján szerdánként mindenki megtekinthet egy Ákos-koncertfilmet. Tizenegy héten át minden szerda este 8 órakor közzétesznek egyet-egyet az elmúlt 10 esztendő koncertfilmterméséből. Ezek HD-ben, teljes hosszukban még soha nem voltak láthatók az interneten.

A már korábban rögzített nagyszabású koncertfilmek elérhetővé tétele mellett szombatonként kisebb kulturális produkciókkal, házi muzsikálással, esetleg versmondással, novellafelolvasással jelentkezik Kovács Ákos. Utóbbi szintén a YouTube-csatornáján elérhető.

Akcióban a színházak

Az Országos Diákszínjátszó Egyesület YouTube-csatornáján minden nap 17 órakor tesz elérhetővé egy-egy előadást.

A Katona József Színház a repertoárjáról már lekerült előadásokat tesz közzé és folyamatosan elérhetővé a YouTube-csatornáján.

A Pécsi Nemzeti Színház folyamatosan elérhetővé tesz a repertoárról már lekerült előadásokat. A közzétételt a színház Facebook-oldalán lehet követni.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata folyamatosan bővíti a YouTube-csatornájukon elérhető előadás-felvételeket.

A Komáromi Jókai Színház folyamatosan bővíti a YouTube-csatornáján elérhető előadás-felvételeket.

A szombathelyi Weöres Sándor Színház YouTube-csatornáján tesz közzé korlátozott ideig elérhető felvételeket.

A nagyváradi Szigligeti Színház YouTube-csatornáján tesz közzé felvételeket.

Ruzdija Sejdovic és Jovan Nikolic: Kosovo mon Amour című darabját olvassa fel március 27-től a Független Színház.

A fővárosi Madách Színház videósorozatot indít hétfőn a Facebook-oldalán, valamint a honlapján. A videókon a teátrum vezető művészei egy-egy dalt adnak elő a repertoár darabjaiból. A videókat kétnaponta töltik fel, a dalok az elmaradt műsor sorrendjét követik.

A koronavírus miatt kihirdetett veszélyhelyzet idején Facebook- és weboldalán kínál kulturális csomagot közönségének a Békéscsabai Jókai Színház. A nézők megtekinthetik a színészek saját verses-zenés produkcióit, musicalekből énekelt részleteit. Óvodásoknak készült a színház Mesevilág-sorozat, a Netszínházban pedig az elmúlt évadok bemutatóinak felvételét érhetik el az érdeklődők. A költészet napja alkalmából online versmondásra hívják az irodalomkedvelőket Versek a vesztegzárból címmel.

A Kecskeméti Katona József Múzeum tagintézményei - a Cifrapalota Kiállítóhely, a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely, valamint a Magyar Naiv Művészek Gyűjteménye - a veszélyhelyzet fennállásáig naponta frissülő, digitális, múzeumi tartalmakkal készülnek. A Virtuális múzeumpercek című rovatban minden hétköznap múzeumi tartalmak láthatók, virtuális séták a kiállítóhelyeken. A Kreatív múzeumpercek - gyerekeknek című rovatban pedig minden nap játékos, kreatív feladatokkal, videókkal készülnek az óvodások és kisiskolások számára a Facebookon, illetve az intézmény honlapján.

Indul a várkertonline

A Várkert Bazár a kialakult rendkívüli helyzetben is a megszokott formában és minőségben szeretné szolgálni közönségét, ezért digitális programsorozatot indít #várkertonline néven a Facebookon, YouTube-on és a Várkert Bazár honlapján.

Az első saját tartalom Virágvasárnap indul és Húsvéthétfőig tart: Gryllus Dániel, a Kossuth-díjas Kaláka együttes alapítója adja elő Lackfi Jánossal közösen írott dalait, amelyet a Várkert Bazár Facebook-oldalán április 5-13. között minden este 19 órától követhetnek.

A húsvéti online programok között lesznek kézműves foglalkozások és zenei tartalmak is, többek között Csík János és a Mezzo, a Muzsikás Együttes és a Kolompos Együttes felvételeit élvezheti majd mindenki az otthonában.

Filmek és iskolatévé a közmédiában

Az archivum.mtva.hu/radio/ oldalon olyan klasszikusok érhetők el hangoskönyvként, mint A kőszívű ember fiai, az Ábel a rengetegben, A Pál utcai fiúk, a Mesék Mátyás királyról, A kincses sziget, a Robinson Crusoe vagy a Tom Sawyer kalandjai.

Az M5 csatorna minden hétköznap este 20.30-ig iskolatévéként működik. A reggel 8-tól este 20.30-ig terjedő műsorsávban a biológia, földrajz, matematika, történelem, nyelvtan és irodalom óráké, valamint a nyelvtanulásé a főszerep. A Felsős és Érettségi című műsorok az általános iskolai és gimnáziumi évfolyamoknak szólnak, a Szólalj meg! című sorozattal pedig a nyelvtanulókat célozzák meg. A Mindenki Akadémiája című műsorokban az egyetemi tananyag felé is kitekintenek. A műsorok visszanézhetőek a mediaklikk.hu oldalon.

Ezzel összhangban a Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) az oktatást segítő intézményekkel együttműködésben online hozzáférhetővé tette oktatási tartalmait a nava.hu oldalon.

Az MTVA Archívum pedig a Mozgóképarchívum megnyitásával az elmúlt 60 év legnépszerűbb magyar filmjeit, mesét, klasszikus és fikciós sorozatait teszi elérhetővé korlátozás nélkül a nézők számára az m3.hu oldalon.

Nyitva van a Filmarchívum

Az NFI Filmarchívum szakemberei által összeállított 90 mozgóképet tartalmazó válogatásban irodalmi alkotások filmváltozatai, fontos történelmi, ifjúsági és animációs filmek szerepelnek, melyek felhasználhatók a magyar irodalom, történelem és médiaismeret online oktatásához, továbbá hozzájárulhatnak a tartalmas kikapcsolódáshoz is.

Az NFI Filmarchívum elérhetővé teszi továbbá oktatási célú portálját, az Alapfilmek honlapot, amely az általános iskoláktól a gimnáziumig kínál segédanyagokat a magyar filmek feldolgozásához, és a közismereti tantárgyakhoz társítva juttatja minőségi tudáshoz a diákokat. A folyamatosan bővülő Alapfilmek jelenleg 312 feldolgozott magyar filmről kínál értékes információkat és filmrészleteket is, amelyek szintén segíthetik a digitális oktatást.

További nézni- és hallgatnivalók

A Magyar Állami Operaház videósorozatot indított, amelyben teljes előadásokat streamelnek online, szombatonként a Papageno Facebook-oldalán, vasárnaponként pedig az Opera YouTube-oldalán. Mindkét streamet az Opera a saját Facebook-oldalán is közvetíti. Ezen a hétvégén Massenet: Werther c. operája és Anne-Marie Holmes – Solmyosi Tamás – Adolphe Adam: A kalóz c. balettje szerepel a műsoron 19 órai kezdettel.

A Müpa megnyitotta médiatárát, ahol regisztráció nélkül is elérhető több mint 100 koncert, előadás és irodalmi est HD-minőségű felvétele.

A Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) muzsikusai hétfőtől minden nap Karanténesteket tartanak. Az online követhető kamarakoncertek a zenekar Facebook-oldalán és a honlapján láthatók 19.45-től.

A Vígszínház naponta 19 órakor jelentkezik be VígLive műsorával a színház Facebook oldalán.

A dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház több előadása felvételről elérhető,

A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ a Fővárosi Nagycirkusz Facebook-oldalán kulisszatitkokkal, riportokkal és érdekességekkel gazdagított online tudósításokkal, valamint a Fővárosi Nagycirkusz korábbi, rögzített műsorainak levetítésével jelentkezik.

A TRIP Hajó legénysége "karanténszínházat" alapított, amelynek előadásait Facebook-közvetítéseken láthatja a közönség. Az első előadás hétfőn lesz: Dennis Kelly After the End című darabját mutatják be a Merlin Színház 2008-as magyar nyelvű ősbemutatója nyomán.

Számos híres külföldi intézmény is kínál online tartalmakat

A bécsi Staatsoper weboldalán például régebbi opera- és balett közvetítések láthatók,

a Detroiti Szimfonikus Zenekar ingyenesen elérhetővé teszi a teljes archívumát.

"Ha te nem jössz a zenéhez, a zene jön el hozzád" - fogalmazta meg mintegy mottóként a Párizsi Filharmónia, amelynek "zenei túlélőkészletként" minden régi koncertje elérhető a PhilharmonieLive alkalmazása segítségével.

A Párizsi Opera, amelynél a bezárás a történelmi és drága sztrájkot követi, a Culturebox-szal közösen ingyen opera- és balettközvetítéseket tesz elérhetővé a honlapján. Kedden a március elején bemutatott Manon Lescaut új előadása lesz műsoron.

A bécsi és a müncheni operaház is követi a példát, a Stockholmi Opera pedig Wagner a Valkűrök című ötórás művét sugározza videofelvételen.

A világ legrangosabb zenekara, a Berlini Filharmonikusok kezdte a sort azzal, hogy ingyenes hozzáférést biztosított egy hónapra az amúgy fizetős Digitális Koncertterméhez.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Negyedik napja erősödik a forint

Negyedik napja erősödik a forint

Csütörtökön kezdetben az euróval és a dollárral szemben is gyengült a forint, utóbbival szemben nagyobb mértékben, később azonban valamelyest korrigált a magyar fizetőeszköz. Ma megjelent a Magyar Nemzeti Bank Inflációs jelentése, amelyben többek között azt írták, hogy a forint gyengélkedése és a szolgáltató cégek visszatekintő árindexálása is hozzájárul ahhoz, hogy a 3%-os inflációs  célt csak 2025-ben éri el a jegybank.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×