eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Akinek van kedvenc verse és okostelefonja, annak "itt az idő, most vagy soha"

"Karanténfordulóval" indul idén a Nemzeti VERSeny, az első négy verstípus: bezártság, Vörösmarty, rendszerváltozás, szabadon választott.

A bezártság, a járvány és az egészség témájával is foglalkozó magyar költők verseivel is lehet nevezni május 15-ig a Nemzeti VERSenyre - mondta az InfoRádiónak Lutter Imre, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke. A szervezet a Nemzeti Színházzal közösen immáron ötödik alkalommal hirdette meg a versmondást népszerűsítő versmondó és versklip versenyét, amelyre nem hivatásos magyar versmondók jelentkezését várják.

"Úgy jött létre ez a verseny öt évvel ezelőtt, hogy legyen egy olyan innovatív, XXI. századi eszközöket is használó verseny, ami a vers hétköznapiságát, emberközeliségét mutatja meg azoknak, akik a költészet iránt érdeklődnek, és azoknak is, akik nem fedezték még fel a vers mozgását, visszahatását" - fogalmazott Lutter Imre.

Szerinte

ez a verseny tehát nem egyszerű versmondó verseny,

mivel a különleges körülmények segítenek levetkőzni a versenyzők lámpalázát, a továbbjutóknál ráadásul már a kreativitás kerül előtérbe, hisz a középdöntőben már versklipet kell majd készíteni.

A legjobbak a Nemzeti Színház színpadáig is el fognak jutni - a közönség és a szakmai zsűri ítélete alapján.

Egy másik verstípus, amit Lutter Imre a jelentkezők figyelmébe ajánl, az a 220 éve született Vörösmarty Mihálynak bármely költeménye, fordítása. A harmadik pedig a harminc éve történt rendszerváltozás.

Első körben mindenkinek egyetlen verset kell előadnia, illetve megjelölnie a másik három kategória versét, amit előadna, ha továbbjutna.

Az előadást fel kell tölteni a YouTube-ra, a linket el kell küldeni a zsűrinek,

tehát minden elektronikusan zajlik a Nemzeti VERSeny elején.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×