INFORÁDIÓ
2022. január 22. szombat
Artúr, Vince

koronavírus

könyvkiadás

e-könyv

kalózkiadvány

szerzői jog

Már márciusban bukták a forgalmuk kétharmadát a könyvesboltok

Már márciusban bukták a forgalmuk kétharmadát a könyvesboltok

InfoRádió

A könyvesboltok már márciusban 65-70 százalékos forgalomkiesést szenvedtek el, most pedig már ki sem nyithatnak. Így drámai helyzetbe került a magyar könyvszakma - mondta az InfoRádiónak Kocsis András Sándor, a Kossuth Könyvkiadó igazgatója. A kiadók online csatornákkal, és árkedvezményekkel próbálnak túlélni, de állami segítségre is szükségük lenne.

Az elmúlt hetekben drámai módon megszaporodtak azok az internetes oldalak, amelyek a szerzői jogokat teljesen figyelmen kívül hagyva, jogszerűtlenül tesznek föl e-könyveket és hangos könyveket az internetre - mondta az InfoRádiónak Kocsis András Sándor, a Kossuth Könyvkiadó igazgatója. Hangsúlyozta, hogy

ez kifejezetten törvénytelen.

"Ezt csak az teheti meg, aki a jog tulajdonával rendelkezik" - tette hozzá az igazgató. "Nagyon sokan segíteni próbálunk, döbbenetes az a szolidaritás, amelyet mi is tapasztalunk. Ebben a helyzetben mindenki próbálja meg a tőle telhető legtöbbet megtenni, de jogszerűen" - mondta Kocsis András Sándor.

Prognózisuk szerint áprilisban be lesznek zárva a könyvesboltok, ami azt jelenti, hogy jelenleg csak az online árusítás működik, de az is csak addig, amíg a kiszállítást vállaló dolgozók ezt vállalják. Szavai szerint az online forgalom még csúcsidőszakban is a forgalom 30-35-38 százalékát adhatja. Vagyis minimum 60-65 százalékos forgalomvesztés következik be a bolti értékesítésben.

"Már látjuk, hogy a márciusban - mert az online egy nagyon picit most megerősödött - 65-70 százalékos volt a forgalomkiesés"

- mondta Kocsis András Sándor. Szerinte minden kiadónak és terjesztőnek el kell gondolkodnia azon, hogy - mivel az ágazat egy hosszú ciklusú üzleti modell szerint dolgozik - hogyan fogják túlélni ezt az időszakot. A Kossuth Kiadói csoportnál is drámai intézkedésekre kényszerültek, igaz, a dolgozók védelme mellett azt szem előtt tartották, hogy a krízis elmúltával egy működőképes szervezettel indulhassanak újra.

Ennek érdekében reméli, hogy az államtól érdemi segítséget kapnak. "Nagyon remélem, hogy az április 6-án várható kormányintézkedések tartalmazni fogják a bérekkel kapcsolatosakat is" - jelentette ki az igazgató. Úgy fogalmazott, hogy "a V4-ekből V-3 meghozta ezt az intézkedést, és Németország, Románia, Hollandia mellett több ország is." Szavai szerint ha a a dolgozókat kénytelenek a munkaadók elbocsátani - márpedig őrületes erővel elindult ez a hullám -, ők ott fognak ringatózni a munkanélküliség hálóján, az államnak az is teher lenne.

"Ha és amennyiben igaz az, amit a miniszterelnök úr mond, hogy minden erővel arra kell törekedni, hogy egy működőképes gazdaság az létezzen, akkor elkerülhetetlen lesz a bérek megtámogatása 50-60-70-80 százalékig. Ennek meg kell történnie,

különben valóban, itt a munkaerő-piacon is egészen drámai helyzet alakul ki, egy álláshelyre több száz jelentkező van" - tette hozzá az igazgató.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Ingyen letölthető könyvek és drámai helyzet a könyvkiadásban
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018