eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivált szervező Operatív Testület elnöke beszédet mond a 27. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál megnyitóján a Művészetek Palotája (Müpa) Üvegtermében 2018. október 5-én. Az október 5. és 21. között megrendezésre kerülő fesztiválon nemzetközi és magyar világsztárokkal, premierekkel és formabontó köztéri programokkal várják a közönséget.
Nyitókép: MTI Fotó: Mónus Márton

Visszanyúl a gyökerekhez az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál

Egy hónap múlva kezdődik a jubileumi, 40 éves összművészeti fesztivál.

Negyven évvel ezelőtt a turisztikai szakma hívta életre, de az évtizedek alatt Európa egyik legjelentősebb összművészeti fesztiváljává nőtte ki magát a Budapesti Tavaszi Fesztivál – emlékezett vissza az InfoRádió kérésére Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a fesztivál társszervezője.

„1989 előtt elkezdődött a kerítés lebontása azáltal, hogy visszajött Cziffra György, Amerigo Tot, vagy épp Vásáry Tamás és Victor Vasarely. Tehát olyan jelentős személyiségek, akiket nem láthattunk itthon – fogalmazott a fesztivál társszervezője. – A magyar kultúra egyesülését biztosította ez a fesztivál, emellett természetesen meghívott világsztárokat is. Ennek szellemében dolgoztunk, hogy az idei tavaszi fesztivál visszaidézze ezt az irányt.”

A fesztivál nyitóelőadása a szintén 40 éves táncegyüttes, a Győri Balett és Lajkó Félix közös Giselle-bemutatója lesz. Igazi szenzációnak ígérkezik továbbá Kurtág György A játszma vége című operájának magyarországi bemutatója is, amelyet április 10-én a MÜPA Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben rendeznek meg.

Hagyományosan Liszt Ferenc művészete áll a fesztivál középpontjában,

mellett azonban a 250 évvel ezelőtt született Beethoven alkotási kerülnek a fókuszba. „Például lesz egy Liszt-maratonunk, és a 40. évforduló kapcsán negyven zongorista kapott meghívást, akik Liszt zongoradarabjait fogják végigjátszani – ismertette Káel Csaba. – Egy különleges helyszínen, ami nem más, mint a Nemzeti Múzeum. Itt található ugyanis az a zongora, amin Beethoven és Liszt is játszott hajdanán. Azt hiszem, hogy

ilyen ereklyéje kevés országnak vagy városnak van.

Úgyhogy mind a két szerző több programban szerepel, így Beethoven ihletése is előjön: Sárik Péter Triója fog játszani jazz átiratokat a német zeneszerző zenéjére.”

Olyan visszatérő vendégei is lesznek a 40. jubileumi fesztiválnak, mint a Collegium Vocale Gent nevű formáció, vagy az Amsterdam Baroque Orchestra, valamint a világ egyik legjelentősebb koreográfusa, Akram Khan egy gyerekeknek szóló produkcióval érkezik Budapestre.

Az InfoRádiónak nyilatkozó Káel Csaba a fesztivál keretében megrendezett képzőművészeti programokat is kiemelte.

A Szépművészeti Múzeum tárlatán II. Amenhotep korát, többek között a fáraó sírjának életnagyságú rekonstrukciójával idézik meg, a Magyar Nemzeti Galériába Vágyott szépség névvel a londoni Tate múzeum leghíresebb preraffaelita festményeit hozzák el, valamint hagyományosan a fesztivál keretében rendezik meg a Budapest Art Weeket, ahol a kortárs képzőművészet kínálat mutatkozik be.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×