INFORÁDIÓ
2021. július 24. szombat
Kincső, Kinga

karácsony

színház

bemutató

Orbán Levente (b) Bushy és Lukács Sándor (j) York szerepében William Shakespeare II. Richárd című drámájának próbáján a Pesti Színházban 2019. december 19-én. A darabot Tompa Gábor rendezésében mutatják be december 21-én.

Ünnepi programajánló: a színpadon nincs pihenő

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna

Szinte valamennyi budapesti színház karácsony elé időzítette új premierjét, ezekből válogattunk.

A Katona József Színházban a Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház igazgatója, Bocsárdi László rendezésében viszik színre Molière Tartuffe-jét. A címszerepet Keresztes Tamás, Orgon szerepét Máté Gábor játssza. A színlap a kérdéseket sorolja, hogy miről is szólhat ez a Molière darab: Egy furcsa családdráma lenne, amelyben a belső problémák egyetlen bűnbakra vetülnek? Egy költői önvallomás arról, hogy amennyiben a helyzet úgy hozza, mindannyian megkísérthetők vagyunk? Ürügyként szolgáló történet, amely leleplezi a láthatatlan és személytelen háttérhatalom önkényes igazságszolgáltatását?

Szintén a Katonában, a Kamrában mutatják be a színház névadójának klasszikusát: Tarnóczi Jakab rendezi a Bánk Bánt.

Az Örkény István Színházban a nyár elején elhunyt Térey János utolsó drámáját, a Lót – Szodomában kövérebb a fű című művet viszik színre. A drámát Térey Kovalik Balázs rendezőnek és az Örkény társulatának írta. A címszerepet Gálffi László alakítja. Kórus és cimbalom is közreműködik a prózai színházi előadásban. Lót próbálja megtartani hitét a züllött erkölcsű Szodomában, de folyton kompromisszumokat kell kötnie vagyonának gyarapítása és pozíciójának megtartása érdekében. Egy nap azonban megjelennek nála az Úr angyalai...

Az Örkény István Színház Stúdiójában pedig Jean-Paul Sartre A legyek című drámáját Hegymegi Máté rendezi.

A Radnóti Színház új játszóhelyén a Kazinczy utcai Tesla Laborban Franz Xaver Kroetz A vágy című drámáját mutatják be Alföldi Róbert rendezésében. Egy egészen hétköznapi történetben olyan általunk nap mint nap használt fogalmakról, mint az összetartozás, a szeretet vagy a párkapcsolat, az derül ki, hogy lépten-nyomon összekeverjük az ösztönökkel, a vággyal, a pőre szexussal, mert képtelenek vagyunk egymás felé fordulni, és elcsesszük a kapcsolatainkat. Persze igyekszem óvatosan beszélni ezekről a fogalmakról” - idézi Alföldi Róbertet a színlap.

Szintén a Radnóti Tesla Laborban mutatkozik be december 26-án egy szépreményű alkotói közösség, a Narratíva csoport. Négy fiatal, kurrens rendező, Kovács D. Dániel, Szenteczki Zita, Pass Andrea és Hegymegi Máté összefogásában működik majd, most tartják Kovács D. Dániel rendezésében az első bemutatójukat, a Kurázsi és gyerekei című előadást Pető Katával a címszerepben.

A Vígszínházban folytatódik a teátrum Shakespeare-sorozata, ezúttal a II. Richárdot viszik színre Vecsei H. Miklóssal és ifj. Vidnyánszky Attilávval a főszerepekben. II. Richárd, a fiatal uralkodó sorsa egyben a hatalomért folyó harc története. Intrika, árulás, jogtiprás, megalkuvás. A mű kiemelkedik a királydrámák közül költői szépségével, ma is élő és fölismerhető szereplőivel. Az előadást a nemzetközi hírű kolozsvári alkotó, Tompa Gábor rendezi.

A címszerepet alakító Vecsei H. Miklós és ifjabb Vidnyánszky Attila (j) Henrik Bolingbroke szerepében William Shakespeare II. Richárd című drámájának próbáján a Pesti Színházban 2019. december 19-én. A darabot Tompa Gábor rendezésében mutatják be 2019. december 21-én.
MTI/Máthé Zoltán
A címszerepet alakító Vecsei H. Miklós és ifjabb Vidnyánszky Attila (j) Henrik Bolingbroke szerepében William Shakespeare II. Richárd című drámájának próbáján a Pesti Színházban. A darabot Tompa Gábor rendezésében mutatták be 2019. december 21-én. MTI/Máthé Zoltán

A Centrál Színház pedig új kiállításban, rendezésben ismét műsorára tűzi korábbi sikerdarabját, a Legénylakást. Billy Wilder legendás filmje alapján készült darab főszerepeit Stohl András és Tompos Kátya játsszák.

A Magyar Állami Operaház a Keresztény Évad alkalmából tűzi először műsorára szcenírozott formában Händel fő művét, a Messiást. A Mozart-átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, a zenekart és az énekkart Kesselyák Gergely vezényli.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Kapcsolódó hang

Karácsonyi programok
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018