eur:
392.72
usd:
366.5
bux:
66400.33
2024. április 25. csütörtök Márk
Orbán Levente (b) Bushy és Lukács Sándor (j) York szerepében William Shakespeare II. Richárd című drámájának próbáján a Pesti Színházban 2019. december 19-én. A darabot Tompa Gábor rendezésében mutatják be december 21-én.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Ünnepi programajánló: a színpadon nincs pihenő

Szinte valamennyi budapesti színház karácsony elé időzítette új premierjét, ezekből válogattunk.

A Katona József Színházban a Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház igazgatója, Bocsárdi László rendezésében viszik színre Molière Tartuffe-jét. A címszerepet Keresztes Tamás, Orgon szerepét Máté Gábor játssza. A színlap a kérdéseket sorolja, hogy miről is szólhat ez a Molière darab: Egy furcsa családdráma lenne, amelyben a belső problémák egyetlen bűnbakra vetülnek? Egy költői önvallomás arról, hogy amennyiben a helyzet úgy hozza, mindannyian megkísérthetők vagyunk? Ürügyként szolgáló történet, amely leleplezi a láthatatlan és személytelen háttérhatalom önkényes igazságszolgáltatását?

Szintén a Katonában, a Kamrában mutatják be a színház névadójának klasszikusát: Tarnóczi Jakab rendezi a Bánk Bánt.

Az Örkény István Színházban a nyár elején elhunyt Térey János utolsó drámáját, a Lót – Szodomában kövérebb a fű című művet viszik színre. A drámát Térey Kovalik Balázs rendezőnek és az Örkény társulatának írta. A címszerepet Gálffi László alakítja. Kórus és cimbalom is közreműködik a prózai színházi előadásban. Lót próbálja megtartani hitét a züllött erkölcsű Szodomában, de folyton kompromisszumokat kell kötnie vagyonának gyarapítása és pozíciójának megtartása érdekében. Egy nap azonban megjelennek nála az Úr angyalai...

Az Örkény István Színház Stúdiójában pedig Jean-Paul Sartre A legyek című drámáját Hegymegi Máté rendezi.

A Radnóti Színház új játszóhelyén a Kazinczy utcai Tesla Laborban Franz Xaver Kroetz A vágy című drámáját mutatják be Alföldi Róbert rendezésében. Egy egészen hétköznapi történetben olyan általunk nap mint nap használt fogalmakról, mint az összetartozás, a szeretet vagy a párkapcsolat, az derül ki, hogy lépten-nyomon összekeverjük az ösztönökkel, a vággyal, a pőre szexussal, mert képtelenek vagyunk egymás felé fordulni, és elcsesszük a kapcsolatainkat. Persze igyekszem óvatosan beszélni ezekről a fogalmakról” - idézi Alföldi Róbertet a színlap.

Szintén a Radnóti Tesla Laborban mutatkozik be december 26-án egy szépreményű alkotói közösség, a Narratíva csoport. Négy fiatal, kurrens rendező, Kovács D. Dániel, Szenteczki Zita, Pass Andrea és Hegymegi Máté összefogásában működik majd, most tartják Kovács D. Dániel rendezésében az első bemutatójukat, a Kurázsi és gyerekei című előadást Pető Katával a címszerepben.

A Vígszínházban folytatódik a teátrum Shakespeare-sorozata, ezúttal a II. Richárdot viszik színre Vecsei H. Miklóssal és ifj. Vidnyánszky Attilávval a főszerepekben. II. Richárd, a fiatal uralkodó sorsa egyben a hatalomért folyó harc története. Intrika, árulás, jogtiprás, megalkuvás. A mű kiemelkedik a királydrámák közül költői szépségével, ma is élő és fölismerhető szereplőivel. Az előadást a nemzetközi hírű kolozsvári alkotó, Tompa Gábor rendezi.

A címszerepet alakító Vecsei H. Miklós és ifjabb Vidnyánszky Attila (j) Henrik Bolingbroke szerepében William Shakespeare II. Richárd című drámájának próbáján a Pesti Színházban 2019. december 19-én. A darabot Tompa Gábor rendezésében mutatják be 2019. december 21-én.
MTI/Máthé Zoltán
A címszerepet alakító Vecsei H. Miklós és ifjabb Vidnyánszky Attila (j) Henrik Bolingbroke szerepében William Shakespeare II. Richárd című drámájának próbáján a Pesti Színházban. A darabot Tompa Gábor rendezésében mutatták be 2019. december 21-én. MTI/Máthé Zoltán

A Centrál Színház pedig új kiállításban, rendezésben ismét műsorára tűzi korábbi sikerdarabját, a Legénylakást. Billy Wilder legendás filmje alapján készült darab főszerepeit Stohl András és Tompos Kátya játsszák.

A Magyar Állami Operaház a Keresztény Évad alkalmából tűzi először műsorára szcenírozott formában Händel fő művét, a Messiást. A Mozart-átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, a zenekart és az énekkart Kesselyák Gergely vezényli.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
A gyengülés után visszaerősödött a forint

A gyengülés után visszaerősödött a forint

A szerda reggeli erősödést követően délután ismét gyengülni kezdett a forint a vezető devizákkal szemben, ezt követően azonban úgy tűnik, hogy ismét képes magára találni a magyar fizetőeszköz, csütörtök délelőtt még folytatódott az erősödés, a délutáni GDP adatok hatására azonban kapott egy pofont a forint. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.    

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×