eur:
390.61
usd:
368.75
bux:
55356.93
2023. szeptember 25. hétfő Eufrozina, Kende
Káel Csaba filmrendező, filmügyi biztos beszédet mond a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjátadó gáláján 2019. szeptember 21-én.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Káel Csaba: fantasztikus siker az Emmy, és az elképzeléseinket is alátámasztja

Magyar győzelem is született a Nemzetközi Emmy-díj gálán hétfőn este: Gera Marinának, az Örök tél című tévéfilmben nyújtott alakításáért ítélték a legjobb színésznő kategóriában a díjat. Első alkalommal fordult elő, hogy Magyarországról egyáltalán jelöltek alkotást e rangos nemzetközi televíziós versenyben, amelyen az Egyesült Államokon kívül készült legjobb televíziós produkciókat ismerik el. Németh Zoltán kérdezte a helyszínen tartozkodó Káel Csaba filmügyi kormánybiztost

Káel Csaba filmügyi kormánybiztos fantasztikus sikernek értékelte a Gera Marinának ítélt Emmy-díjat, az elismerés további különlegessége -, azon felül, hogy első alkalommal fordult elő, hogy magyar alkotást jelöltek a versenyben -, hogy a nemzetközi díjátadó egybeesett a "Gulág nappal", amely történelmünk ezen szomorú és sötét időszakára az Örök tél című tévéfilm révén most ráirányulhat a világ figyelme, és megismerhetik azt.

New York, 2019. november 26.
Gera Marina a sajtószobában tartott fotózáson, miután átvette a legjobb színésznőnek odaítélt elismerést az Örök tél című filmben nyújtott alakításáért a Nemzetközi Emmy-díjak 47. átadási ünnepségén a New York-i Hilton Szállodában 2019. november 25-én.
MTI/EPA/Jason Szenes
New York, 2019. november 26. Gera Marina a sajtószobában tartott fotózáson, miután átvette a legjobb színésznőnek odaítélt elismerést az Örök tél című filmben nyújtott alakításáért a Nemzetközi Emmy-díjak 47. átadási ünnepségén a Hilton Szállodában. MTI/EPA/Jason Szenes

A magyarok egyik nagy bánata, hogy a történelmünk ezen része nem igazán ismert – sem a tengerentúlon, de még Nyugat-Európa számára sem. A jelenleg az Egyesült Államokban tartózkodó filmügyi kormánybiztos ezt a megállapítást az InfoRádiónak nyilatkozva alátámasztotta, kiegészítve azzal, hogy azonban még mi, magyarok sem nagyon ismertük korábban. Azért is volt rendkívüli az alkotóstáb, köztük Lajos Tamás producer, Szász Attila rendező, Nagy András operatőr és Köbli Norbert forgatókönyvíró – sorolta Káel Csaba -, mert egy olyan bátor filmet készített, ami az említett történelmi időszakot elkezdi bemutatni a magyaroknak és a világ számára is, hiszen ezzel a témával eddig így még nem foglalkozott senki.

A film sikerét jelzi, tette hozzá a filmügyi kormánybiztos, hogy már a november 22-i nagy fogadást követően is rengeteg gratuláció érkezett, és maga az Emmy elnöke is méltatta azt a pénteki köszöntőjében.

Bár az Örök tél még nem Káel Csaba égisze alatt készült, mégis igazolódni látszik az InfoRádiónak tett azon korábbi kijelentésének jelentősége: a tévéfilmek és sorozatok is fontosabb szerepet kaphatnak a jövőben a magyar filmgyártásban.

Valóban, jegyezte meg ezzel kapcsolatban a filmügyi kormánybiztos, hiszen elég az megnézni, hogy a mostani díjátadón a Trónok harcától kezdve olyan sorozatok alkotói vettek részt, illetve lettek díjazottak, akiket manapság nézünk a televízión, esetleg streamszolgáltatáson keresztül. És mára ez lett az egyik legdivatosabb formátum, úgyhogy nagyon nagy jelentősége van, hogy a magyar televízió filmgyártása a mostani világsikert megérte.

Az Emmy-díj egyrészt alátámasztja azt az elképzelést, amit próbálnak kialakítani a jövőre nézve – magyarázta Káel Csaba –, másrészt fölhívja a figyelmet a tehetséges magyar alkotókra, és arra, hogy Magyarország milyen mozgóképes potenciál ma a világban; ezzel kapcsolatban is számos megkeresés történt például az Egyesült Államokból, Nagy-Britanniából, vagy Németországból a díjátadót megelőző fórumokon a hétvégén, tette hozzá a Nemzeti Filmalap elnöke, aki szerint a másik potenciálunk, amit sokkal jobban ki kell használnunk, az együttműködési lehetőségeink és az ország rendkívül gazdag filmes infrastruktúrája.

A filmügyi kormánybiztos végezetül megjegyezte, minden tartalomhoz meg kell találni a legjobb formát (sorozat, televízió, mozi) a minél szélesebb tömegek elérése érdekében, az viszont bizonyos, hogy elmozdult a "régiesebben arisztokratikus" film és a "népiesebb" televíziós platformviszony, amely felületekről napjainkban már együtt kell gondolkodni.

A teljes film megnézheti az MTVA honlapján.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Egy korszak ér véget a média világában a világ egyik legbefolyásosabb médiacézárja, Rupert Murdoch távozásával, ami új ajtót nyithat meg Donald Trump előtt. A jobboldali beállítottságú, ausztrál származású Murdochot a baloldalon sokan mefisztói figurának tartották. A Fox News és a News Corporation tulajdonosaként ugyanis példátlan befolyása volt a fontosabb angol nyelvű országok politikájára.

Orbán Viktor: ha így marad, beavatkozunk az üzemanyagárakba

A miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődött a parlamenti ősz. Szónoklatára az ellenzéki képviselők reagálnak, majd Orbán Viktort megilleti a viszonválasz joga. Tartson velünk az ősz első szócsatáján.
VIDEÓ
Háromszor is visszarántották a forintot a hétfői esésből

Háromszor is visszarántották a forintot a hétfői esésből

Borongós volt a hangulat hétfőn a nemzetközi pénz- és tőkepiacokon részben a nehézségeket jelző német Ifo-index miatt, amire az euró tovább süllyedt, majd délután az EKB-elnök szavaira újabb ütést kapott az euró és féléves mélypontra bukott a dollárral szemben. Idehaza a forint folytatta a vesszőfutását, amelyet a költségvetési deficit megemelése és az EU-pénzek folyósítása körüli piaci aggodalmak táplálnak, és az euró napközben háromszor is 392-ig ugrott, majd rendre visszapattant. A dollár lendülete miatt vele szemben féléves mélypontra bukott a forint 370-es árfolyamszint mellett.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×