eur:
393.29
usd:
367
bux:
66620.54
2024. április 25. csütörtök Márk
Káel Csaba filmrendező, filmügyi biztos beszédet mond a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjátadó gáláján 2019. szeptember 21-én.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Káel Csaba: fantasztikus siker az Emmy, és az elképzeléseinket is alátámasztja

Magyar győzelem is született a Nemzetközi Emmy-díj gálán hétfőn este: Gera Marinának, az Örök tél című tévéfilmben nyújtott alakításáért ítélték a legjobb színésznő kategóriában a díjat. Első alkalommal fordult elő, hogy Magyarországról egyáltalán jelöltek alkotást e rangos nemzetközi televíziós versenyben, amelyen az Egyesült Államokon kívül készült legjobb televíziós produkciókat ismerik el. Németh Zoltán kérdezte a helyszínen tartozkodó Káel Csaba filmügyi kormánybiztost

Káel Csaba filmügyi kormánybiztos fantasztikus sikernek értékelte a Gera Marinának ítélt Emmy-díjat, az elismerés további különlegessége -, azon felül, hogy első alkalommal fordult elő, hogy magyar alkotást jelöltek a versenyben -, hogy a nemzetközi díjátadó egybeesett a "Gulág nappal", amely történelmünk ezen szomorú és sötét időszakára az Örök tél című tévéfilm révén most ráirányulhat a világ figyelme, és megismerhetik azt.

New York, 2019. november 26.
Gera Marina a sajtószobában tartott fotózáson, miután átvette a legjobb színésznőnek odaítélt elismerést az Örök tél című filmben nyújtott alakításáért a Nemzetközi Emmy-díjak 47. átadási ünnepségén a New York-i Hilton Szállodában 2019. november 25-én.
MTI/EPA/Jason Szenes
New York, 2019. november 26. Gera Marina a sajtószobában tartott fotózáson, miután átvette a legjobb színésznőnek odaítélt elismerést az Örök tél című filmben nyújtott alakításáért a Nemzetközi Emmy-díjak 47. átadási ünnepségén a Hilton Szállodában. MTI/EPA/Jason Szenes

A magyarok egyik nagy bánata, hogy a történelmünk ezen része nem igazán ismert – sem a tengerentúlon, de még Nyugat-Európa számára sem. A jelenleg az Egyesült Államokban tartózkodó filmügyi kormánybiztos ezt a megállapítást az InfoRádiónak nyilatkozva alátámasztotta, kiegészítve azzal, hogy azonban még mi, magyarok sem nagyon ismertük korábban. Azért is volt rendkívüli az alkotóstáb, köztük Lajos Tamás producer, Szász Attila rendező, Nagy András operatőr és Köbli Norbert forgatókönyvíró – sorolta Káel Csaba -, mert egy olyan bátor filmet készített, ami az említett történelmi időszakot elkezdi bemutatni a magyaroknak és a világ számára is, hiszen ezzel a témával eddig így még nem foglalkozott senki.

A film sikerét jelzi, tette hozzá a filmügyi kormánybiztos, hogy már a november 22-i nagy fogadást követően is rengeteg gratuláció érkezett, és maga az Emmy elnöke is méltatta azt a pénteki köszöntőjében.

Bár az Örök tél még nem Káel Csaba égisze alatt készült, mégis igazolódni látszik az InfoRádiónak tett azon korábbi kijelentésének jelentősége: a tévéfilmek és sorozatok is fontosabb szerepet kaphatnak a jövőben a magyar filmgyártásban.

Valóban, jegyezte meg ezzel kapcsolatban a filmügyi kormánybiztos, hiszen elég az megnézni, hogy a mostani díjátadón a Trónok harcától kezdve olyan sorozatok alkotói vettek részt, illetve lettek díjazottak, akiket manapság nézünk a televízión, esetleg streamszolgáltatáson keresztül. És mára ez lett az egyik legdivatosabb formátum, úgyhogy nagyon nagy jelentősége van, hogy a magyar televízió filmgyártása a mostani világsikert megérte.

Az Emmy-díj egyrészt alátámasztja azt az elképzelést, amit próbálnak kialakítani a jövőre nézve – magyarázta Káel Csaba –, másrészt fölhívja a figyelmet a tehetséges magyar alkotókra, és arra, hogy Magyarország milyen mozgóképes potenciál ma a világban; ezzel kapcsolatban is számos megkeresés történt például az Egyesült Államokból, Nagy-Britanniából, vagy Németországból a díjátadót megelőző fórumokon a hétvégén, tette hozzá a Nemzeti Filmalap elnöke, aki szerint a másik potenciálunk, amit sokkal jobban ki kell használnunk, az együttműködési lehetőségeink és az ország rendkívül gazdag filmes infrastruktúrája.

A filmügyi kormánybiztos végezetül megjegyezte, minden tartalomhoz meg kell találni a legjobb formát (sorozat, televízió, mozi) a minél szélesebb tömegek elérése érdekében, az viszont bizonyos, hogy elmozdult a "régiesebben arisztokratikus" film és a "népiesebb" televíziós platformviszony, amely felületekről napjainkban már együtt kell gondolkodni.

A teljes film megnézheti az MTVA honlapján.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Megcsapott minket a hitelválság szele, évezredes gödör szélére lökte a lakáshiteleket

Megcsapott minket a hitelválság szele, évezredes gödör szélére lökte a lakáshiteleket

A 2008-as pénzügyi válság kirobbanása utáni állapotokat idézte a magyar lakáshitelpiac tavalyi inaktivitása: ebben az évezredben egyedül 2013-ban történt kevesebb lakáshitel-folyósítás, mint tavaly. A KSH friss adatai alapján összesen 652 ezer lakáscélú hitelszerződés él Magyarországon, ami 22%-kal elmarad a 2008-as csúcstól. A hitelből finanszírozott lakásvásárlások aránya nagyjából egyharmadra süllyedt, vagyis aki tehette, nem hitelből vásárolt. Az idei év már a fellendülésről szól, de hogy miként zajlik ez, arról a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján lehet érdekes szakértői véleményeket hallani, érdemes mielőbb regisztrálni!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×