eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A látogatók szeme láttára restaurálják Michelangelo firenzei Pietáját

Restaurálják Michelangelo Buonarroti (1475-1564) Pieta-szobrát a firenzei Dóm múzeumában.

A márványszobor helyreállítási munkái a hétvégén kezdődtek a Museo dell'Opera del Duomóban, a firenzei Dóm téren.

A restaurálás előreláthatóan 2020 nyaráig tart, múzeumlátogatók a munka minden fázisának tanúi lehetnek.

A szobrot a firenzei műemlékvédelem felügyelete alatt, a Friends of Florence alapítvány finanszírozásával állítják helyre. A munkát szakértő csapatával Paola Rosa firenzei restaurátor végzi, aki más Michelangelo-műveken is dolgozott már.

A firenzei Pietát először restaurálják, eddig állagmegóvást sem végeztek rajta. A szobrot alaposan meg kell tisztítani, hogy a márvány eredeti színe újra láthatóvá váljon.

A Pietát, vagyis a keresztről levett Krisztust ölében tartó, fiát sirató Mária többalakos szoborcsoportját a reneszánsz géniusz röviddel halála előtt, már a nyolcvanas éveiben készítette. A márvány silánysága miatt nem tetszett neki, ezért kalapáccsal törte darabokra. A darabokat később összeillesztették.

A firenzei Pieta a bibliai Máriát, Mária Magdalénát és a halott Krisztust ábrázolja, mögöttük áll Nikodémus, akinek a művész a saját arcát adta, ez az egyetlen önarcképe.

Michelangelo római Pietája 1498 és 1499 között keletkezett. Készítésekor a művész húszas évei közepén járt, a remekmű hozta meg számára a hírnevet. A szobor a római Szent Péter-bazilikában áll.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×