INFORÁDIÓ 
2020. március 29. vasárnap
Auguszta

takács zsuzsa

vers

díj

Takács Zsuzsa nyerte el idén az Aegon Művészeti Díjat

Infostart / MTI

Takács Zsuzsa nyerte el idén A Vak Remény című verseskötetével a hárommillió forint pénzjutalommal járó Aegon Művészeti Díjat - jelentette be Zatykó Péter, az Aegon Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Sikerült eljutni oda, hogy az Aegon Művészeti Díjat valós elismerésnek tekintik, hiszen hozzáértő emberek választják ki a díjazottat - hangsúlyozta az idei díjazott bejelentése előtt Zatykó Péter.

Mint hozzátette, külön öröm, hogy ezúttal női író kapta az elismerést, és az is, hogy költő lett az idei díjazott.

Takács Zsuzsa egészségi okokból nem tudott jelen lenni az eredményhirdetésen, hangüzenetben azonban elmondta, hogy

a kötet ötven év munkája, és a teljes verses életművét tartalmazza.

Lévai Balázs erről az InfoRádiónak elmondta, sokat vitatkoztak a zsűri tagjai arról, hogy Takács Zsuzsa kötete életműkötet-e, hiszen a díj, nem életműdíj, hanem az elmúlt egy év terméséből válogat, annak kiemelkedő munkáját hivatott elismerni. Lévai Balázs ugyanakkor hozzátette, a kötet első része egy új versciklus, ezáltal új könyvnek minősül, úgy, hogy ott van mögötte a teljes életmű, amely új kontextusba helyezi az új ciklust is.

Mint megjegyezte, nagy öröm számára A Vak Remény eddigi jó szereplése: "visszaigazolás, hogy vannak olvasóim, és szeretik a verseimet" - fogalmazott Takács Zsuzsa, hozzátéve azonban: attól fogva, hogy megjelentek, ezek már nem a szerző, hanem az olvasók versei.

Lévai Balázs műsorvezető a zsűri tagjaként emlékeztetett arra, hogy idén ritkaságként mind a tíz, díjra jelölt kötet esélyesként szerepelt.

A döntésben nem volt szempont, hogy nő és költő kapja a díjat, utólag azonban zsűri tagjai is örülnek ennek

- árulta el.

Mint kiemelte, az Aegon Művészeti Díj nem életműdíj: noha A vak remény egy költői életművet összegez, mindenképpen új könyvnek tekinthető. Elképesztően erős kötetről van szó, egyik kritikusát idézve: "nagyon könnyű beleszerelmesedni" - méltatta Takács Zsuzsa könyvét Lévai Balázs.

A tizennegyedszer odaítélt Aegon Művészeti Díj Magyarország egyik legnagyobb pénzjutalommal járó, magánalapítású irodalmi elismerése, mellyel az előző esztendő kiemelkedő, kortárs szépirodalmi alkotását jutalmazzák.

Ebben az évben a könyvkiadók több mint nyolcvan kötetet jelöltek a díjra, közülük tíz munka került fel a döntősök listájára.

A hétfős zsűri

  • Dragomán György: Rendszerújra
  • Garaczi László: Hasítás
  • Kemény István: Nílus
  • Krusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosem
  • Mán-Várhegyi Réka: Mágneshegy
  • Márton László: Két obeliszk
  • Simon Márton: Rókák esküvője
  • Szvoren Edina: Verseim
  • Takács Zsuzsa: A Vak Remény
  • Tolnai Ottó: Szeméremékszerek (A két steril pohár)

című kötetei közül választotta ki az idei díjazottat.

A Magvető Kiadó által megjelentetett A Vak Reményben Takács Zsuzsa eddigi teljes költői életműve olvasható, a könyv élén a legújabb, kötetben most először közölt Vak Remény-versekkel, lezárásként pedig a régi és új India-költeményekkel.

Az Aegon Művészeti Díjat április 8-án adják át a budapesti Katona József Színházban.

Kapcsolódó hang

Takács Zsuzsa Aegon-díjas - Lévai
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018