eur:
394.3
usd:
369.74
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: http://2023gyor.hu

Színház születik Győrben

A városházán, a tervezőasztalon, a kulisszák mögött és a föld alatt már több stáb dolgozik azon, hogy 2022-ben új színháza legyen a városnak. Mikor készülhet el az új épület, megmarad-e a sísánc, mi lesz Szász Endre és Victor Vasarely alkotásaival?

Mindeközben az előadások zavartalanok az épületben és már készülnek a tervek, hogyan költözhet és játszhat két évadot az Olimpiai Sport Parkban a társulat. A kormány által támogatott Modern Városok Programjának legjelentősebb győri beruházását ütemes tempóban végzik a szakemberek - írta a kisalfold.hu.

A Győri Nemzeti Színház emblematikus formája az ígéretek szerint megmarad, de a létesítmény tetőtől talpig megújul. A tervek szerint 2021. őszére készült volna el a beruházás, most azonban úgy tűnik, három év múlva vehetik majd újra birtokba a létesítményt a színészek és a balettművészek is, és a 2022/2023-as évadot kezdheti a felújított épületben a két társulat.

A portálnak nyilatkozók elmondásából kiderült, a színház az eredeti tervekkel ellentétben 2019 nyarán még nem költözik át az Olimpiai Sportparkba (OSP), a beruházás első szakaszában ugyanis olyan munkálatok zajlanak majd a téren, amelyek mellett a teátrum kisebb-nagyobb kellemetlenségekkel még egy évadot képes a jelenlegi helyén működni. Ezt a város és a művészek is támogatják. A cél azonban továbbra is az, hogy a 2020. július 1-jén üres legyen a színház, és megkezdhessék a munkálatokat.

A várfal maradványai megmaradnak, és mivel a próbafeltárásból kiderült, hogy a várfal kicsivel északabbra helyezkedik el, mint feltételezték, ezért a tervezett mélygarázs megépülhet, mert az már a várárok területére fog esni. Ám mivel a feltárásnak még az elején járnak, ezért a leletanyagról, annak a gazdagságáról korai lenne nyilatkozni.

Olyan rendezvények, mint például a táncfesztivál, befogadására továbbra is alkalmas lesz a színház előtti tér. Az építkezés nyomán tágasabb lesz azáltal, hogy a színház melletti süllyesztékeket lefedik és a tér részévé teszik. Zöld szigeteket is létrehoznak.

Forrás: http://2023gyor.hu
Forrás: http://2023gyor.hu

A sísánc, Szász Endre és Victor Vasarely alkotásai

Az épület köznyelvben sísáncként emlegetett formája megmarad, az épület jellegzetes formája és stílusa már Győrhöz tartozik.

Az is kiderült, hogy Szász Endre beltéri porcelánképei a helyükön maradnak. Eredetileg, megőrizve a képeket, el akarták onnan távolítani, mert a büfé így nem felel meg a mai szabványoknak. Végül kitaláltak egy jobb megoldást: a földszinten, a bejáratnál lesz egy második büfé, meg egy café az új Kisfaludy-kamarateremnél.

Victor Vasarely unokájával, Pierre Vasarelyvel is egyeztettek. Megmutatták neki a terveket: a nagyon leromlott állapotú két mozaik kerámiakép megújhodik. Új anyagból, milliméter-pontossággal visszaépítik őket, ugyanúgy. Lézerrel felmérték az alkotásokat, még a fugák is ugyanolyanok lesznek - ígérik.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×