INFORÁDIÓ 
2020. július 11. szombat
Lili, Nóra

győr

színház

modern városok program

Színház születik Győrben

Színház születik Győrben

Infostart

A városházán, a tervezőasztalon, a kulisszák mögött és a föld alatt már több stáb dolgozik azon, hogy 2022-ben új színháza legyen a városnak. Mikor készülhet el az új épület, megmarad-e a sísánc, mi lesz Szász Endre és Victor Vasarely alkotásaival?

Mindeközben az előadások zavartalanok az épületben és már készülnek a tervek, hogyan költözhet és játszhat két évadot az Olimpiai Sport Parkban a társulat. A kormány által támogatott Modern Városok Programjának legjelentősebb győri beruházását ütemes tempóban végzik a szakemberek - írta a kisalfold.hu.

A Győri Nemzeti Színház emblematikus formája az ígéretek szerint megmarad, de a létesítmény tetőtől talpig megújul. A tervek szerint 2021. őszére készült volna el a beruházás, most azonban úgy tűnik, három év múlva vehetik majd újra birtokba a létesítményt a színészek és a balettművészek is, és a 2022/2023-as évadot kezdheti a felújított épületben a két társulat.

A portálnak nyilatkozók elmondásából kiderült, a színház az eredeti tervekkel ellentétben 2019 nyarán még nem költözik át az Olimpiai Sportparkba (OSP), a beruházás első szakaszában ugyanis olyan munkálatok zajlanak majd a téren, amelyek mellett a teátrum kisebb-nagyobb kellemetlenségekkel még egy évadot képes a jelenlegi helyén működni. Ezt a város és a művészek is támogatják. A cél azonban továbbra is az, hogy a 2020. július 1-jén üres legyen a színház, és megkezdhessék a munkálatokat.

A várfal maradványai megmaradnak, és mivel a próbafeltárásból kiderült, hogy a várfal kicsivel északabbra helyezkedik el, mint feltételezték, ezért a tervezett mélygarázs megépülhet, mert az már a várárok területére fog esni. Ám mivel a feltárásnak még az elején járnak, ezért a leletanyagról, annak a gazdagságáról korai lenne nyilatkozni.

Olyan rendezvények, mint például a táncfesztivál, befogadására továbbra is alkalmas lesz a színház előtti tér. Az építkezés nyomán tágasabb lesz azáltal, hogy a színház melletti süllyesztékeket lefedik és a tér részévé teszik. Zöld szigeteket is létrehoznak.

Forrás: http://2023gyor.hu
Forrás: http://2023gyor.hu

A sísánc, Szász Endre és Victor Vasarely alkotásai

Az épület köznyelvben sísáncként emlegetett formája megmarad, az épület jellegzetes formája és stílusa már Győrhöz tartozik.

Az is kiderült, hogy Szász Endre beltéri porcelánképei a helyükön maradnak. Eredetileg, megőrizve a képeket, el akarták onnan távolítani, mert a büfé így nem felel meg a mai szabványoknak. Végül kitaláltak egy jobb megoldást: a földszinten, a bejáratnál lesz egy második büfé, meg egy café az új Kisfaludy-kamarateremnél.

Victor Vasarely unokájával, Pierre Vasarelyvel is egyeztettek. Megmutatták neki a terveket: a nagyon leromlott állapotú két mozaik kerámiakép megújhodik. Új anyagból, milliméter-pontossággal visszaépítik őket, ugyanúgy. Lézerrel felmérték az alkotásokat, még a fugák is ugyanolyanok lesznek - ígérik.

Nyitókép: http://2023gyor.hu
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018