eur:
389.49
usd:
368.36
bux:
55838.55
2023. szeptember 30. szombat Jeromos
Nyitókép: Pixabay.com

Fantasztikus kincseket rejt egy ódon egri könyvtár

A ma is nyilvános, XVIII. században alapított könyvtár legkisebb tétele egy 3,5-ször 3,5 milliméteres, hétnyelvű Miatyánk.

Az egri Főegyházmegyei Könyvtárba nyert bebocsátást a Heol riportírója, az ott található könyvkülönlegességekről pedig részletes cikkben számolt be.

A meglepően hideg és sötét könyvtárban a könyvrégiségek a legfontosabbak, ezért minden körülményt ezek megőrzése érdekében konzerválnak, a terem egyfajta "klímadobozként" működik, ez 1793 óta bevált, amikor is Eszterházy Károly püspök a könyvtárat alapította, egy tervezett egyetem támaszaként.

A püspök által létrehozott gyűjtemény - amit a gyönyörű bútorzat mellett egy trienti zsinatot ábrázoló Kracker János Lukács-freskó díszít - 20-22 ezer kötettel indult, több mint 30 nyelven.

Ma az állomány 170 ezres, van benne 36 középkori kódex, 100 XV. századi ősnyomtatvány. A legrégebbi könyv XI. századi, a Biblia pedig 105 nyelven található meg. A legkisebb kiadvány 3,5-ször 3,5 milliméteres, és a Miatyánkot tartalmazza hét nyelven.

A könyvtár a kezdetek óta nyilvános, nyolc munkatárs dolgozik itt.

Folyamatosan digitalizálják is az őrzött kiadványokat, elsősorban a különösen fontosakat, értékeseket.

Címlapról ajánljuk
A szlovákiai választás a felvidéki magyaroknak is kiemelten fontos

A szlovákiai választás a felvidéki magyaroknak is kiemelten fontos

Előrehozott parlamenti választást tartanak Szlovákiában szombaton. A voksoláson az önálló Szlovákia 1993-as létrejötte óta kilencedszer dönthetnek a választók a 150 tagú törvényhozás új összetételéről, egyúttal ez a negyedik alkalom, hogy előrehozott választásra kerül sor.

A fenntartható mezőgazdaság és az élelmiszer-biztonság a jövő fontos témái

A Planet Buapest konferenciáról, az expóról, a fenntarthatóság aktuális kérdéseiről is beszélt Áder János, Magyarország korábbi köztársasági elnöke, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány alapítója és kuratóriumi elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában, de arra is kitért, hogy tervezi-e visszatérését a napi politikába.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.02. hétfő, 18:00
Tárnok Balázs
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének vezetője
Nem áll le a növekedési sztori az Opus Globalnál

Nem áll le a növekedési sztori az Opus Globalnál

A nagy volumenű akvizíciók egyelőre leálltak az Opus Globalnál, de a növekedés nem, masszív bevételnövekedésről számolt be a vállalat az április-júniusi negyedévre gyorsjelentésében és az EBITDA szintjén is kétszámjegyű bővülést tudott felmutatni a vállalat. Kiemelkedően teljesített az ipari termelési szegmens az építőipar gyengélkedése ellenére, és az energetika üzletág bevételei is megugrottak, bár utóbbinál a költségek elszállása következtében zuhant az eredményesség.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×