eur:
388.45
usd:
360.74
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
A világ legnagyobb, érintőképernyős múzeumi LCD fala a Szépművészeti Múzeum Márvány csarnokában az eszköz átadásának napján, 2019. január 22-én. A 15 méter hosszú múzeumi fal csaknem 300 műtárgy adatait jeleníti meg interaktív módon.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Világrekorder látványosság a Szépművészetiben - galériával

A Magyar Kultúra Napján mutatták be a közönségnek a Márvány csarnokban található hatalmas, interaktív, a látogatók mobiltelefonjaival is kommunikáló ledfalat, amelynek különlegességeiről Baán Lászlót, a Szépművészeti Múzeum főigazgatóját kérdeztük.

Keddtől használhatja a közönség a világ legnagyobb, érintőképernyős múzeumi LCD falát a Szépművészeti Múzeum Márvány csarnokában. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 150 millió forintos támogatásával megvásárolt eszköz csaknem 300 műtárgy adatait jeleníti meg interaktív módon.

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója az InfoRádióban elmondta: közvetlenül a bejárat után, a Márvány csarnokban található a hatalmas, több mint 15 méter hosszú videófal. Jelenleg az állandó kiállítás közel 300 műtárgya van ide feltöltve, de a jövőben bővítik majd.

Interaktív ledfal, hazavihető élmények

Egy tetszőleges műtárgyra kattintva az alapvető információk mellett megjelenik a tárgy helye a kiállításban, a képe pedig tetszőleges nagyra nagyítható és így jól megfigyelhető - sorolta a főigazgató. Egy QR-kóddal akár az összes, a Szépművészeti honlapján megtalálható információ letölthető a telefonra, vagyis

lényegében az állandó kiállítás meglátogatása is megtervezhető így, vagy pedig a kiállítás megtekintése után összeállíthat egy albumot a látogató a neki kedves műtárgyakról.

Olyan különleges digitális eszközről van szó, amely legfőképpen a fiatalok számára jelent izgalmas kalandot, hiszen ők ma már a digitális eszközökön keresztül tapasztalják meg a világot, és nagyon fontos, hogy mi, a ránk bízott kulturális kincsek legjavával versenyképesen, vonzóan legyünk jelen ebben a világban - mondta Baán László. Azt is elmondta, hogy 30-40 ember is használhatja egyszerre a ledfalat (egyelőre magyarul, de néhány hét múlva elkészülnek az angol nyelvű szövegek is), csak a fizikai tér jelent korlátot.

Back István, az LCD-falat kifejlesztő Back és Rosta Kft. alapítója elmondta, hogy

Kínában már számtalan múzeumban, bevásárlóközpontban, repülőtéren megtalálható a Magic Wall néven ismert eszköz, melyet azonban ekkora méretben még sehol nem állítottak fel.

Baán László a bemutatón azt is elmondta, hogy az október 31-i újranyitás óta már több mint 100 ezren látogattak a Szépművészetibe, a vendégek többsége pedig ismét rácsodálkozott a megújult állandó kiállításra is. Az LCD-fal ezért csak a gyűjtemény olyan darabjait mutatja be, amelyek jelenleg is részei az állandó tárlatnak: az egyiptomi Óbirodalom korától a 18. századig mintegy 300 festményt, szobrot és egyéb műalkotást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×