eur:
394.95
usd:
363.36
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József

A bűnös lett az első Miskolcon

Díjátadó gálával fejeződött be a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál szombat este, a fesztivál fődíját Gustav Möller A bűnös című alkotása kapta.

A miskolci Művészetek Házában tartott rendezvényen Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális ügyekért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében azt mondta: ez a fesztivál a filmszakma jelentős ünnepévé vált, fiatal és tapasztalt alkotók is jelen voltak Miskolcon.

Úgy fogalmazott: Európa egyik nívós seregszemléje lett a miskolci, alkotások több mint 38 országból érkeztek.

Azt mondta: a magyar filmipar sorozatban készíti a színvonalos alkotásokat.

  • A fesztivál nagydíját, a Zukor Adolf-díjat a Darko Stante rendezte Ok-okozat film érdemelte ki,
  • különdíjas lett Nemes Jeles László Napszállta alkotása,
  • a legjobb kisjátékfilm kategóriában Dagbar Agami Végső tiszteletadás című filmje nyert.

A fesztivál nemzetközi zsűrijét az Arany Oroszlán-díjas Krzysztof Zanussi vezette, aki a Jameson CineFest nyitóünnepségén átvette Az európai mozi nagykövete-díjat, mesterkurzust is tartott és a szervezők retrospektívvel tisztelegtek az európai mozi meghatározó rendezője előtt.

Bíró Tibor, a fesztivál igazgatója a díjátadón úgy fogalmazott: az idei fesztiválon sokszínű és színvonalas filmkínálatot sikerült bemutatni, 38 ország filmjeit vetítették, a kisjátékfilmeken kívül 47 nagyjátékfilmet is bemutattak, közülük 19 volt a versenyprogram része.

Megtisztelőnek nevezte, hogy az idei év két kiemelkedő magyar alkotása - Nemes Jeles László Napszállta és Szilágyi Zsófia Egy nap című filmje - is szerepelt a versenyprogramban, ezek egyben hazai premierek is voltak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×