INFORÁDIÓ
2021. április 22. csütörtök
Csilla, Noémi

operaház

felújítás

opera

balett

klasszikus zene

A Magyar Állami Operaház épülete az Andrássy út 22-ben. Az Operaház Magyarország egyetlen nagy létszámú társulattal rendelkező és kimondottan operákra, balettekre szakosodott színháza. Az épület Budapest egyik legjelentősebb 19. századi műemléke. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!

2019-ben újranyithat az Operaház, jól haladnak a munkálatok

Infostart / InfoRádió - Seres Gerda

Szakaszosan adják majd át a megújult Operaházat, a közönség a főigazgató reményei szerint jövőre birtokba veheti az Andrássy úti intézményt. Az épülő Eiffel-csarnokban januárban már bemutatót tartanak, ám addigra csak egy része lesz kész - mondta az InfoRádiónak Ókovács Szilveszter.

Az intézmény most zárta a határon túli magyarlakta részeket érintő Kárpát-Haza OperaTúráját, ebben az évadban pedig a gördülő operával járják a vidéki településeket - mondta Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

A gördülő opera azt jelenti, hogy

az opera társulata elmegy kisebb városokba egy sokkal kisebb kompániával és egy erre a célra épített kamionnal, ami színpadként is szolgál. Ezek már nem beltéri, hanem szabadtéri események

- tette hozzá Ókovács Szilveszter.

Ez a megoldás lehetővé teszi, hogy olyan helyekre jusson el az Opera, ahol nincs játszóhely ilyen színpaddal.

"Életünkben először egy faluban játszottunk zöld dombokkal és fenyőerdőkkel körülvett hegyektől övezve. Egészen különös érzés volt 500 falusi ember előtt játszani.

A mobil operával mozgékonyabbak vagyunk, és minden évben két túrát tudunk tenni, úgyhogy járunk majd megint körbe"

- mesélte az Operaház igazgatója.

Az Operaház és az Eiffel Műhelyház felújítási munkálatai

Aki a Kőbányai úton jár, az láthatja, hogy hétről hétre mindig valami fontos dolog történik az Eiffel Műhelyházzal, most éppen a tetőt helyezik rá, tervszerűen haladnak - közölte Ókovács Szilveszter.

Mint mondta, úgy számolnak, hogy az épület fejrészében január végén már bemutatót is tarthatnak, a tavaszi hónapokra vár, hogy az épület többi része is elkészüljön és birtokba lehessen venni.

"Az Operaháznál kicsit bonyolultabb a helyzet, mivel az egy fontos kiemelt műemlék. A régi tervek nincsenek meg, az építkezés közbeni tervezés valósul meg, így ez időigényesebb. Itt is úgy számolunk, hogy a 2019 folyamán történő megnyitásnak van realitása, és itt is részleges lesz. Először azt szeretnénk, ha

a közönség és az előadást játszó művészeink, személyzetünk tudna ott működni. Szakaszos birtokbavétel vár mindkét épületre, nem látom okát egyelőre, hogy áthangoljunk bármit"

- fejtette ki véleményét a munkálatokról az igazgató.

Nyitókép: Faludi Imre

Kapcsolódó hang

2019-ben újra nyithat az Operaház, jól haladnak a munkálatok
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018