eur:
392.75
usd:
366.42
bux:
66730.53
2024. április 25. csütörtök Márk
A Magyar Állami Operaház épülete az Andrássy út 22-ben. Az Operaház Magyarország egyetlen nagy létszámú társulattal rendelkező és kimondottan operákra, balettekre szakosodott színháza. Az épület Budapest egyik legjelentősebb 19. századi műemléke. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Faludi Imre

Díjesővel zárta az évadot az Operaház

22 bemutató, 41 repertoárdarab és 348 nagytermi előadás várta a közönséget az Andrássy úti palotában.

A Magyar Állami Operaház Kamaraénekese kitüntetést Kolonits Klára szoprán, Szegedi Csaba bariton és Sáfár Orsolya szoprán érdemelte ki, a Magyar Nemzeti Balett Étoile-ja (Csillaga) címet a következő évadban Tyimofejev Dmitrij első magántáncos viselheti. A díjakat Ókovács Szilveszter főigazgató és Solymosi Tamás balettigazgató adta át a Kocsár Balázs főzeneigazgató által vezényelt évadzáró gálaesten.

Első alkalommal adták át a Magyar Állami Operaház Énekkarának Kamaraművésze címet, amelyet Németh Mónika címzetes magánénekes, az Opera Énekkarának tagja vehetett át, valamint a Magyar Nemzeti Balett Kamaraművésze kitüntetést Földi Lea tánckari művésznek. A Magyar Állami Operaház Kamaraművésze kitüntetésben Tóth Gábor kürtművész részesült.

A gálaest előtti ünnepségen adták át az Opera hagyományos, évadonként odaítélhető díjait.

A Ferencsik János-emlékdíjat Rácz János, az Opera zenekarának fuvolaművésze, míg a Komor Vilmos karmester emlékére alapított plakettet Dóczi Áron hegedűművész kapta.

A Márk Tivadar-emlékplakett idei díjazottja Zeke Edit látványtervező, az Oláh Gusztáv-emlékplakettet Bakonyi Marcell magánénekesnek, a Gela Lajos emlékére alapított plakettet Kövessy Angéla balettmesternek ítélték oda.

A Richard Wagnert megihlető és általa inspirált szerzők műveit is összegyűjtő szezonban 22 premier, köztük 3 ős- és 5 magyarországi bemutató, valamint 41 repertoárdarab volt látható.

Az évad emlékezetes pillanatai közé tartozott a Vidnyánszky Attila rendezte Bánk bán, a Reformáció500 részeként műsorra tűzött A hugenották Szikora János rendezésében, az Olasz nő Algírban Szabó Máté színpadra vitelében, valamint a nemzetközi sajtó figyelmét is felkeltő Porgy és Bess Almási-Tóth András rendezésében.

Az intézmény májusban és júniusban Kékszakállú100 fesztivált rendezett Bartók A kékszakállú herceg vára bemutatója centenáriumának tiszteletére.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×