eur:
395.04
usd:
366.05
bux:
65111.43
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Ókovács Szilveszter: az operának törvényre van szüksége

Ókovács Szilveszter: az operának törvényre van szüksége

Operatörvény létrehozását sürgeti az Magyar Állami Operaház főigazgatója. Ókovács Szilveszter az InfoRádió Aréna című műsorában a sztrájkfelhívásról szólva kiemelte, nem marad el az e heti bemutató.

A Magyar Állami Operaház főigazgatója, Ókovács Szilveszter az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: korábban, 1938-ban létezett operatörvény, de az később átalakult.

„Azért is lenne jó önálló törvénybe foglalni, mert egyrészt a magyar jogalkotásnak számos példája van arra, hogy ennél jóval kisebb érintettségű területek is kapnak önálló törvényt.

Annak a "külön állatfajnak", más világnak, amit mi képviselünk, valamilyen külön elbírás kell a mérete és a jellege alapján.

A gazdasági tervezésnek lehetne olyan garanciája, ami megkönnyítené számunkra az operai működést.”

Ókovács Szilveszter arról is beszélt, hogy már javában tart az Operaház felújítása, összesen 14 ingatlanba költöznék szét a dolgozók.

„A balett kiköltözött már, a műhelyek folyamatban vannak, november elejére a teljes adminisztráció is kimegy egy komplett irodaházba. Összesen 14 ingatlanba költözünk szét. Szeretnénk jobb akusztikát a nagy teremben, wifi-hálózatot, mobiltelefon-vételi lehetőséget, nézőtájékoztatást, biztonsági rendszert, tűzvédelmet, kényelmesebb székeket a nézőtéren és nagyobb zenekari árkot, amiben elférnek a zenészek.”

Ókovács Szilveszter elmondta azt is: hamarosan lejár főigazgatói mandátuma ezért benyújtotta pályázatát ismét a posztra, az emberi erőforrások minisztere várhatóan 30 nap múlva dönt a pályázatról.

Hiába a sztrájkfelhívás,

nem marad el az operaház társulatának e heti bemutatója

- jelentette ki a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

Három operaházi szakszervezet sztrájkfelhívást tett közzé, a kollektív szerződés hiánya miatt. Az Operaház épületének korszerűsítési idejére a kollektív szerződés nem lenne betartható, ezért nincs – mondta a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

„Most nem tudjuk garantálni a hétfői szünnapot, mert az Erkel Színházban, ami egyedüliként kénytelen tovább játszani, hétfőn is próbákat kell tartanunk. Ugyanakkor két színháznyi zene- és énekkar, műszak, balett munkájáról illik gondoskodnunk.”

Ókovács Szilveszter hozzátette: a létszámleépítés helyett mindenkinek megpróbálnak munkát találni, annak ellenére, hogy így mindenkinek a munkaterhe csökkenni fog.

„Az operaházi kollégáknak, elsősorban a színpadi műszak öt részlegének – díszletmunkások, kellékesek, világosítók, fodrászok és öltöztetők – keresetét úgy próbáltuk rendezni, ez egyébként több száz ember, hogy az eddig túlórában, éjszakai munkában és kiterjesztett munkaidőben keresett pénzük éves átlagának 80 százalékát hozzátettük a bérükhöz. Ők most fixen keresik közel ugyanazt, amit eddig hektikusan, ugyanakkor jóval kevesebbet kell bent lenniük.”

A turnékkal és a vendégjátékokkal az operaházi dolgozók még többet is keresnek, mint korábban – tette hozzá a főigazgató.

„Ez egy hatalmas szappanopera, hét éve tart.

Minden évben van valami sztrájkbejelentés. Vannak exhibicionista szakszervezeti vezetők, akik abból élnek, hogy időnként telekiabálják a médiát egy sztrájkfelhívással. Nekik is látszaniuk kell valahol. Jön a sztrájkfenyegetés, aminek nem lesz foganatja. Meg lesz tartva a Hugenották premierje, gond nélkül, miként megvolt a Falstaffé is és meg egy sor ilyen sztrájkpróbálkozásé is.”

Ókovács Szilveszter korábban közleményben jelezte: az esetleges sztrájkot jogellenesnek tartja, amelyet bíróságon fog megtámadni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 07:57
×
×
×
×