eur:
394.38
usd:
370.26
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
konyves.blog.hu
Nyitókép: konyves.blog.hu

Irodalmi díjat kapott Tompa Andrea és Bödőcs Tibor

Tompa Andrea és Bödőcs Tibor nyerte az idei Libri irodalmi díjakat.

A 2016-ban alapított Libri irodalmi díjra a magyarországi kulturális élet több mint 100 képviselője tehetett javaslatot. A tíz döntős könyv között volt Földényi F. László A melankólia dicsérete, Kemény István Lúdbőr, Nádas Péter Világló részletek, Parti Nagy Lajos Létbüfé, Peer Krisztián 42, Spiró György Kőbéka, Tolnai Ottó Nem könnyű és Vida Gábor Egy dadogás története című kötete is. A szakmai zsűrit Fullajtár Andrea, Szilágyi Zsófia, Bálint András, Beck Zoltán és Károlyi Csaba alkotta.

A díjat Tompa Andrea Omerta című regénye kapta, amelyben Károlyi Csaba zsűrielnök szerint

három különlegesen érzékeny nő és egy kissé félszegen megszállott férfi elragadó szólamát hallhatja az olvasó.

"Az 56 utáni erdélyi megtorlás kezdett el nagyon érdekelni, mivel egy csomó hallgatás övezi a múltunkat, feldolgozatlanság, akár ismerethiány, hogy mi történt a mi múltunkban, milyen történetekkel van terhelve ez a múlt" - mondta az írónő az InfoRádiónak.

Tompa Andrea: Omerta from Libri on Vimeo.

A közönségdíjra több mint 15 ezer szavazat érkezett. Az elismerést Bödőcs Tibor első könyve, az Addig se iszik című kötet nyerte el, ami a zsűri szerint az olvasásnépszerűsítés mintapéldája, hiszen

a nevetés nyelvén keresztül hozza közelebb az olvasóhoz az irodalom nagyjait.

Bödőcs Tibor arról beszélt az InfoRádiónak, hogy mi alapján választotta ki a parodizált írókat.

"Rejtőnél az volt először a kérdés, hogy elég jó író-e? Először kicsit elbizonytalanodtam, aztán rájöttem, hogy igen. Újra kellett olvasnom hozzá több könyvét" - mesélte Bödőcs Tibor, aki hozzátette, hogy Spiró György kimaradt a kötetből, annak ellenére, hogy nagyon szereti a munkásságát. "Amikor mondták, hogy nincs benne nő, akkor mondtam, hogy nincsen benne Spiró, meg nincsen benne nő" - mondta a humorista.

Bödőcs Tibor: Addig se iszik from Libri on Vimeo.

A Libri Irodalmi Díj kitüntetettjei egy millió forintos pénzjutalmat és 25 millió forintos médiatámogatást kapnak. Bödőcs Tibor az egy millió forintos szerzői díjat jótékonysági célra ajánlotta fel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Hogyan és melyik AI-projektbe vágj bele? Erről lesz szó egy teljes napon át!

Milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken, és hogyan vágjunk bele az AI-projektekbe?  Egy teljes konferencianapon keresztül ezzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön április 23-án. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a nagyvállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. 7 szekció, több mint 40 előadó egy helyen!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×