eur:
392.41
usd:
365.54
bux:
66758.21
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: YouTube / 25. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál

Különleges alkotásokkal készül a 25. Titanic Filmfesztivál

Wes Anderson Ezüst Medve-díjas "Kutyák szigete című" filmjével nyit szerda este a 25. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál. Hét helyszínen rendezik meg az április 13-ig tartó filmes seregszemlét, amelyen a magyar közönség először láthatja Bogdán Árpád "Genezis" című alkotását.

2018. április 4-13. között Budapesten hét helyszínen rendezik meg hazánk egyik legnagyobb filmes eseményét, az immár 25. Titanic Nemzetközi Filmfesztivált, amely 2005 óta versenyfesztiválként is működik. A zsűri tagjai: Európa legjobb színésznője, Borbély Alexandra, és Dobos Tamás operatőr, a zsűri elnöke pedig Török Ferenc lesz.

A jubileumi születésnapját ünneplő Titanic Wes Anderson Ezüst Medve-díjas Kutyák szigete című filmjével nyit, de itt lesz majd - és hazánkban először lesz látható - Bogdán Árpád Genezis című alkotása is.

Horváth György, a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója elmondta, hogy rendhagyó módon nem az elmúlt 25 évről és a több mint 1000 bemutatott fimről szeretnének beszélni, hanem azt szeretnék ünnepelni, hogy az idei program különös műgonddal lett összeállítva, rengeteg együttműködéssel és szerencsés együttállásokkal.

"Nagyon büszkék vagyunk erre a programra, 47 filmet sikerült megszereznünk, ezek között lesznek olyanok, amelyek kizárólag a fesztivál ideje alatt láthatóak nagy vásznon, mert nem kerülnek moziforgalmazásba."

Az egyik ilyen a Szellemvilág, amely az Oscar-díjas Casey Affleckkel készült.

A fesztivál a szokásosnál is sokszínűbb műfaji válogatást kínál a kortárs nemzetközi filmtenger legizgalmasabb alkotásaiból. Idén 34 nemzet 47 filmjét hét kategóriába osztva - Versenyben, Fesztiválkedvencek, Perzsa kincsek, Ázsiai szelek, A sötét oldal, Amerikai függetlenek, Titanic dox – láthatják majd a nézők, minden filmet eredeti nyelven, néhány kivétellel magyar felirattal - derül ki a Titanic fesztivál hivatalos oldaláról.

"Kilenc film lesz a versenyben, a zsűrink pedig a bírálata után az utolsó napon, 13-án odaítéli a Hullámtörők-díjat" - emelte ki Horváth György.

Mint minden évben, idén is lesz vendég a fesztiválon, ezúttal Izland. Látható lesz az Elégtétel című fim, illetve egy dokumentumfilm is: A Vulkán belseje, avagy az izlandi foci felemelkedése címmel.

Látható lesz Az élet könnyűsége című fekete komédia, ami a tavalyi Sundance fesztiválon a zsűri különdíját kapta. Lesz egy zenés dokumentumfilm is az első afgán heavy metal együttesről: a RocKabul.

A fesztivál csúcspontja pedig egy filmpremier lesz, ugyanis hazánkban itt mutatják be először Bogdán Ádám Genezis című filmjét.

"Nagyon várjuk már, a Berlinalén volt a debütálása, és a mozibemutató előtt a Titanic fesztiválon lesz a magyarországi premier" - mondta Horváth György.

"Kifejezetten megrendülten jöttem ki a filmről, büszke vagyok arra, hogy ezt a filmet bemutathatjuk a fesztivál programjában."

Hozzátette: Bogdán Árpád filmje rendkívüli figyelmet érdemel, mert egészen érzékenyen nyúl egy kiemelten fontos témához. A film alaptémáját a roma-gyilkosságok adják. Érdekesség, hogy hosszú idő után láthatjuk játszani Cseh Annamáriát, aki a filmben egy ügyvédnőt alakít.

Hagyományosan az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Toldi moziban folynak majd a vetítések, de a tavaly fesztiválhelyszínként bevált „Pop-Up Cinema@Ódry Színpad SZFE” is várja idén a filmbarátokat. Emellett a Kinóban, a Francia Intézetben, az Art+ moziban és a Magvető Caféban is lesznek majd Titanicos vetítések, kiegészítő programok. A teljes program itt található.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×