eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Kuflik érkeznek a moziba

Kuflik érkeznek a moziba

A héten mutatják be az Egy kupac kufli című magyar animációs filmet a mozikban. A Dániel András meséjéből készült majdnem kifli-alakú, ugráló lények történetét Scherer Péter meséli el, és ő szinkronizálja az összes szereplőt is.

Csütörtökön kerül a mozikba a Dániel András író-grafikus elsősorban óvodás gyerekeknek és kisiskolásoknak írt könyvsorozatából készült animációs film, az Egy kupac kufli.

Mik azok a kuflik?

„A kuflik neve a kifli és a kukac szavakból származik, mert furcsa, kiflire és kukacra is emlékeztetnek ezek a lények, akik egy Elhagyatott rét nevű helyen élnek, heten. A rét közepén van egy domb, amit Kupacnak hívunk a könyvben, az ebben ásott üregekben laknak a kuflik” - magyarázta korábban Dániel András az InfoRádióban.

Kuflik érkeznek a moziba

A szerző mindvégig részt vett az alkotófolyamatban – az első két rész rendezőjével Pálfi Szabolccsal és Jurik Kristóffal közösen találták ki, miként elevenedhetnek meg a kötetben szereplő történetek. 13 különálló történet áll össze végül egy egész estés mozifilmmé. Az első két rész rendezője, Pálfi Szabolcs azt mondja: hozzá közel áll ez a különös, balkezes rajzokra emlékeztető képi világ, noha nem egyértelmű, hogy ezek a történetek filmvászonra kívánkoznak.

„Nem egyértelműen filmre kívánkozó történet, és pont azért, mert a történet nem kimondottan filmes történet, de az egésznek a világa és az ábrázolásmódja a mai rajzfilmes szférában fontosabb is, mint a történet.”

A figurákat Scherer Péter hangja kelti életre, aki azt mondja: régi álma volt, hogy meséket szinkronizálhasson, az utóbbi években pedig jutott is belőlük bőven, a kuflik esetében viszont külön kihívást jelentett, hogy alkotóként is részt vett a folyamatban, előfordult például, hogy valami izgalmasat talált ki, és ahhoz utólag készítettek rajzot.

„Rögtön az volt a javaslatom, hogy mi lenne, ha miután már felsoroltam a neveket, a nevük beidézné a karaktereiket.”

A mesét csütörtökön mutatják be a mozikban, és bár a kötetet eredetileg a legkisebbeknek szánták, a film humorát, ironikus gegeit a felnőttek is értékelni fogják. Az alkotók pedig már a folytatáson dolgoznak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×