eur:
392.64
usd:
366.12
bux:
66775.82
2024. április 25. csütörtök Márk
Mundruczó: újra meg kell állapodni bizonyos alapkérdésekben

Mundruczó: újra meg kell állapodni bizonyos alapkérdésekben

Beválogatták Mundruczó Kornél új filmjét, a Jupiter holdja című alkotását a 70. jubileumi Cannes-i Filmfesztivál hivatalos programjába. A film az európai menekültválságot és egy menekült fiú történetét mutatja be. A rendező az InfoRádiónak azt mondta: a film megmutatja, hogy mi zuhanunk, de valaki repül.

Mundruczó Kornél Felesleges ember munkacímen készült alkotásának végleges címe Jupiter holdja lett, ami utalás Európára. A rendező ötödik alkalommal kapott meghívást a világ legrangosabb filmfesztiváljának hivatalos programjába. A Jupiter holdja 17 játékfilmmel versenyezhet a fődíjért.

„Azt látom, hogy az ideológiai forgácsok széthullottak, és Európa valamennyire szédül, bizonyos részei pedig zuhannak. Ide sorolom Magyarországot is. Nekem mint felelős alkotónak reagálnom kellett erre. Van-e még bármi, ami minket összetarthat? Az volt a legfontosabb, hogy erről szóljon a film” - mondta az InfoRádiónak Mundruczó Kornél.

A film főhőse egy menekültfiú, akit meglőnek a határon, és később a menekülttáborban kezelik. A rendező egy féléves casting után egy Németországban élő fiatalt talált a szerepre, de ő végül nemet mondott, mert fel kellett volna adnia az ottani menekültstátuszát.

Mundruczó Kornél a Színház- és Filmművészeti Egyetem akkor végzős osztályában bukkant rá az új főszereplőre, Jéger Zsomborra.

„Tudtam, hogy neki kell eljátszania a szerepet.

Nagyot nyert a film vele, elképesztő alakítást nyújt”

- emelte ki.

A film a hitről, a megváltódásról, a csoda lehetőségéről szól, a meglőtt fiú ugyanis levitálni kezd.

„Az volt a fontos, hogy

egy létező csodával szembesülve mit reagál az ember.

Hálózatokban, érdekekben élünk. Elfelejtettünk felfelé és lefelé is nézni. Az a lényeges, hogy a csodát ne saját érdekeinkre használjunk, hanem a természetét megértve meglátni, hogy valamit meg tud változtatni” - hangsúlyozta a rendező.

Mundruczó Kornél szerint a csoda és minden krízis is reménykeltő dolog, mert megadja a lehetőségét annak, közösen elrugaszkodjunk ettől a ponttól.

„Újra meg kell állapodni bizonyos alapkérdésekben. A film is ebbe az irányba próbál mutat. Azt meg tudja mutatni, hogy mi zuhanunk, de valaki repül” - tette hozzá.

A film magyar-német koprodukcióban készült, a Magyar Nemzeti Filmalap 697 millió forinttal támogatta és Magyarországon júniusban mutatják be.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Itt vannak a friss számok - Drága a magyar benzin?

Itt vannak a friss számok - Drága a magyar benzin?

Az Európai Bizottság adataira támaszkodva a KSH heti rendszerességgel fogja közzétenni a saját régiós üzemanyagár-rangsorát péntekenként, ami azért fontos, mert ez a statisztika fogja az alapját adni egy esetleges kormányzati beavatkozásnak az üzemanyagpiacon. A hivatal módszertanának torzító hatásai miatt mi is elvégezzük a regionális összehasonlítást, a számításba vett országok köre azonban azokra korlátozódik, amelyek valós alternatívát nyújthatnak a hazai autósok számára, ha túl drágának találnák a benzint a magyar kutakon. Vajon mekkora a különbség a két módszertan által kalkulált régiós átlagárak között, és mennyire tér el ezektől a hazai üzemanyagár?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×