eur:
393.85
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Elképesztő összeget fizettek Bowie műtárgyaiért

Csaknem 33 millió font (11,5 milliárd forint) bevételével jóval túlszárnyalta a várakozásokat David Bowie műgyűjteményének kétnapos londoni árverése.

A januárban elhunyt zenész hagyatékának kezelői és a család megbízásából a Sotheby's aukciósházban rendezett aukció során Bowie 350 műalkotást és tárgyat tartalmazó magánkollekcióját árverezték el, a teljes bevétel 32,9 millió font volt - közölte a hétvégén az aukciósház.

A nyitóestén a műgyűjtemény 47 fő művét két óra alatt adták el 24 millió fontért (8,6 milliárd forintért). A második napon több mint tíz órán át tartott az aukció. Csak Ettore Sottsass és a fiatal tervezőkollégáiból álló Memphis-csoport dizájnalkotásai 1,3 millió font (470 millió forint) bevételt hoztak az előzetesen becsült 130 ezer helyett.

Az aukció legdrágább tárgya Jean-Michel Basquiat (1960-1988) Air Power című képe volt, amelyet a várt 2,5-3,5 millió helyett hétmillió fontért (2,5 milliárd forintért) adtak el.

A londoni árverésen több mint 1700 érdeklődő vett részt, és több mint 26 ezren követték online.

A bevételt a művész szűk családja kapja. "A család bizonyos személyes kötődésű tárgyakat megtart, de most itt az ideje megadni a lehetőséget másnak is, hogy értékelje a művészetet és megszerezze ezeket a tárgyakat, amelyeket Bowie is annyira csodált" - közölte korábban a hagyaték kezelője.

Az aukciót megelőző, Londonban, Los Angelesben, New Yorkban és Hongkongban rendezett, Bowie/Collector című kiállítás mintegy 55 ezer látogatót vonzott. A kiállítás először mutatta be a popsztárt a szélesebb közönség előtt szakértő, sokoldalú érdeklődésű gyűjtőként.

A művészet számára "mindig is nélkülözhetetlen táplálék" volt - nyilatkozta a zenész 1998-ban a The New York Timesnak. A gyűjtemény egyedülálló bepillantást enged a 20. század egyik legnagyszerűbb művészének személyes világába" - mondta Oliver Barker, a londoni aukció vezetője, a Sotheby's szakértője.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×