eur:
395.66
usd:
371.89
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Egykori csodagyerekek zenélnek a Müpában

Két egykori csodagyerek, ma már a dzsessz sztárzongoristája lép fel a jövő hét végén a CAFe Budapesten. A japán Hiromi triójával október 21-én, az amerikai Cory Henry két nappal később Fun Apostles elnevezésű formációjával játszik a Müpában.

Cory Henry már hatéves korában a legendás New York-i Apollo Theaterben zenélt, 2006 óta olyan nagyságok társaságában lépett fel, mint Bruce Springsteen, a Roots, a Boyz II Men, a Snarky Puppy tagjaként pedig már két Grammy-díjat nyert. Hiromi első koncertjét tizenkét évesen adta, öt évre rá Chick Coreával lépett fel.

Mint írták, Hiromi nemcsak kivételes technikájával, hanem előadásmódjával is elkápráztatja a közönséget. Minden porcikájával muzsikál, óriási intenzitással adja át magát a felhangzó zenének. Tehetsége és improvizáció iránti fogékonysága akkor bontakozott ki, amikor húszévesen a Berklee-re ment tanulni.

Első albuma Another Mind címmel jelent meg 2003-ban, amely Japánban az év dzsesszlemeze lett. "A zeném mindannak az elegye, amit hallgattam és tanultam. Van benne klasszikus zene, rock, dzsessz, de nem akarom meghatározni, hogy mit játszom" - mondta egy interjúban. Műfaji nyitottságának és előadói kvalitásának köszönhetően Hiromi egy új közönségrétegben is felébresztette az érdeklődést a dzsessz iránt.

Tavaly Pécsett lépett fel, most október 21-én a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a Trio Projecttel játszik. A formációnak idén áprilisban a negyedik albuma jelent meg Spark címmel, ez Hiromi tizedik CD-je. A trió basszusgitárosa, Jimmy Johnson korábban James Taylorral és Allan Holdsworth-szel is dolgozott, a dobok mögött Simon Phillips ül, aki a Totóval, a Who-val és David Gilmourral zenélt korábban.

A brooklyni születésű Cory Henry kétévesen kezdett el zongorán és Hammond-orgonán játszani, gyerekként rendszeresen fellépett New York-i templomokban. Igazi gospel hátterű muzsikus, aki mára univerzális zongoristává és dzsesszorgonistává vált. Példaképeinek Oscar Petersont és Art Tatumot tartja, zenéjében a dzsesszt az R&B-vel, a funkkal és elektronikus zenékkel elegyíti. Tizenkilenc évesen Kenny Garrett világkörüli turnéján muzsikált. Az új generáció egyik legjobb improvizációs képességű billentyűseként jegyzik.

Albumai, a 2014-es First Steps és a két évvel későbbi The Revival vezették az iTunes dzsesszlistáját, idén nyáron Jimmy Fallon vendégeként a The Tonight Showban zenélt és beszélt új lemezéről. Szintén idén nyáron Jacob Collierrel a BBC Promson sajátos feldolgozásban adta elő Michel Jackson Billy Jean című slágerét. Október 23-án a Müpa melletti CAFe sátorban a Funk Apostles élén játszik, formációjában Nick Semrad (billentyűs hangszerek), Andrew Bailie és Adam Agati (gitár), Sharay Reed (basszusgitár), Taron Lockett és Cleon Edwards (dob) szerepel.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×