eur:
396.18
usd:
369.54
bux:
69711.91
2024. június 17. hétfő Alida, Laura

Kiemelt figyelmet kap a hazai komolyzene

A magyar kormány kiemelt figyelmet fordít a komolyzenére, beleérve az intézményrendszer fejlesztését, a zenei tehetséggondozást és a zenei értékek továbbadását is - hangsúlyozza az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkársága a magyar zene világnapja alkalmából szombaton.

Az MTI-hez eljuttatott közleményében a szaktárca ismerteti: az intézményrendszer fejlesztését szolgálja egyebek között, hogy 14,4 milliárd forintos költségvetési támogatásból megépül a MÁV hajdani Északi járműjavítójában a Magyar Állami Operaház új logisztikai központja. A beruházás célja az Operaház infrastrukturális feltételeinek javítása, másfelől az egykor Gustave Eiffel irodájában dolgozó Feketeházy János által tervezett ipari műemlék megmentése.

Az Eiffel Műhelyházban kap majd helyet többek között az Opera kilenc gyártóműhelye, próbaszínpad, valamint a mintegy 400 ezer jelmez tárolására szolgáló raktár. A csarnok átadása jövő év közepén várható. A projekt lehetővé teszi az Operaház korszerűsítésének megkezdését: a 2017-18-as évadban megújulhat az Ybl-palota, melyhez a kormány 23,1 milliárd forint támogatást nyújt.

A zenei tehetséggondozás és a zenei kulturális értékek továbbörökítésének támogatására összesen csaknem félmilliárd forintot fordít a kormány a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny mellett a II. Nemzetközi Marton Éva Énekverseny, valamint a 2017-es Nemzetközi Karmesterverseny megszervezésére. Sikeresen zajlanak az egymilliárd forintos állami támogatásból megvalósuló idei Bartók-év programjai is - tájékoztat a közlemény.

A nemzeti és a kiemelt minősítésű zenekarok és énekkarok összesen 1,8 milliárd forint költségvetési támogatást kapnak az idén - jelezte a államtitkárság.

Közölték azt is, hogy a Mindennapos Éneklés programjához elkészült a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége által összeállított énekgyűjtemény, amely minden énektanárhoz eljut majd.

A zene világnapját Yehudi Menuhin hegedűművész és az UNESCO zenei tanácsának felhívására 1975 óta ünneplik meg, minden évben október első napján.

Címlapról ajánljuk
Karácsony Gergely a Kúriához fordult, új választást szeretne - itt vannak az indokai

Karácsony Gergely a Kúriához fordult, új választást szeretne - itt vannak az indokai

Budapest főpolgármestere beadta hétfőn a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak az egész városban történő megismétlését kéri.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.18. kedd, 18:00
Horváth Péter
a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×