eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Ma kiderül a finom hagymalekvár titka

Hagymanapot rendeznek szombaton az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, a rendezvényen az is kiderül, ki pucolja legügyesebben a zöldségfélét -közölte Kodácz Csengele, az intézmény marketingvezetője.

A dél-alföldi régióban a vörös- és fokhagymatermesztésnek évszázados hagyományai vannak. A levéltári adatok szerint Makó környékén már 1760-ban nagy mennyiségben termelték e zöldségféléket, s voltak olyanok, akik kizárólag ezzel a növénykultúrával foglalkoztak. Ám nemcsak a hagyma termesztése, de a hagymapucolás s a kereskedelem is sokaknak megélhetést biztosított a Maros-parti városban.

Szombaton a skanzenben az egykori hagymások mindennapjaiba tekinthetnek be a látogatók. A makói parasztháznál a vendégek megismerhetik a hagyományos hagymaleves receptjét és megkóstolhatják az elkészült ételt. Kiderül, mi a titka a finom hagymalekvárnak, hogyan kell sütni kemencében a kenyeret. A vállalkozó kedvűek füzért készíthetnek fokhagymából, bútort festhetnek, elleshetik a fafaragók fogásait, a Nomád parkban pedig 10. századi tevékenységeket - nemezelést, kézi orsózást, rokkázást - próbálhatnak ki. A skanzenbe visszatérve pedig lilahagymás zsíros kenyérrel csillapíthatják éhségüket.

A délutáni hagymapucoló-versenyen a park látogatói próbára tehetik kézügyességüket. A szervezők emlékeztettek: néhány éve, egy Makón rendezett hasonló versenyen a győztes nyolc perc alatt tisztított meg tíz kiló vöröshagymát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×