eur:
393.76
usd:
367.93
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Átadták a Prágai Tamás-díjat

Prágai Tamás író, költőre emlékeztek és átadták a Prágai Tamás-díjat a Magyar Írószövetség székházában. Az elismerést Hajós Eszter író nyerte el.

"A Napút folyóirat és a Napkút Kiadó alapembere volt Prágai Tamás, a kiadó működését megelőző időben is barátunk, akire 21 éve mindig számíthattunk, és akinek értékítélete, szerkesztői munkája meghatározó volt működésünkben" - mondta Szondi György, a Napút főszerkesztője az MTI-nek hétfőn.

A 47 éves korában, súlyos betegség után tavaly augusztusban elhunyt Prágai Tamás József Attila-díjas író, költő, szerkesztő, irodalomtörténész emlékére díjat alapított a Napút/Napkút műhely.

A Napút főszerkesztője Prágai Tamás sokoldalúságáról, színes tehetségéről szólt, és szerkesztői munkáját méltatta. Mint mondta, a 17 éve induló Napút folyóirat címét is az író adta, a műhely próza-szerkesztőjeként kezdte a munkát. Mint mondta, a szerkesztőségbe érkezett rengeteg kézirat közül hallatlan gondossággal emelte ki az arra érdemes műveket, választott ki szerzőket, az írásokat a Napút folyóirat, a Napkút Kiadó és a folyóirat Káva Téka Napút-füzetek melléklete közölte.

Szondi György arról beszélt, hogy nagyon sok szerző köszönheti Prágai Tamásnak az irodalmi életben való megjelenését, számos szerzőt fedezett fel, indított útjára.

Felidézte: az író-szerkesztő halálakor azonnal megfogant a gondolat, hogy Prágai Tamás-díj alapításával állítanak emléket az alkotónak. Úgy határoztak, hogy a díjat egy pályakezdő szerző nyerheti el, a díj az ő első kötetének megjelentetése a Napkút Kiadó gondozásában.

Elmondta: a díjra javaslatot a szerkesztőcsapat tagjai tehetnek, az elismerés elsősorban szépirodalmi művel nyerhető el, az idén egy prózaíróra, a 25 éves Hajós Eszterre esett a választás.

Hajós Eszter teremtő erejű, profétikus, néhol prózaversbe hajló írásai méltóak Prágai Tamás örökségéhez - hívta fel a figyelmet Szondi György, aki a díjnyertes szerzőről szólva azt is elmondta: munkáinak zenei lüktetésű, sodró lendületű mondatai sokszor apokaliptikus életérzésekkel játszanak, de narrátorainak soha nem szűnő gyermeki kíváncsisága mindig nyitottságot kölcsönöz a hol Franz Kafka, hol Samuel Beckett világára emlékeztető súlyos prózai tereknek.

"Delejes erejű, a természet komor szépségeibe feledkező prózai mondatokkal él, melyeknek súlyos kopogása Pilinszky János apokrifjeit is felidézi az olvasóban" - sorolta a lehetséges párhuzamokat Szondi György, hangsúlyozva azonban: Hajós Eszter szövegeinek természetközeli eredetiségéhez nem fér kétség.

A díjat hétfőn, Prágai Tamás születésének július 2-i évfordulójához kapcsolódva adták át a Magyar Írószövetséggel közösen szervezett emlékesten, amelyen a magyar irodalom egyik jeles szerzőjétől búcsúztak. A díjat évente adják majd át.

"Sokunk számára jelentett nagyon sokat, így őrizzük őt emlékünkben és ezzel a díjjal is tovább" - fogalmazott Szondi György.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Pár órája elesett Novobahmutivka is, egy apró donbaszi település Ocseretinétől délre. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×