eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Kinevezte a pápa a győri megyéspüspököt

eres Andrást, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnökét nevezte ki Ferenc pápa a Győri Egyházmegye püspökévé, áthelyezve őt a szombathelyi megyés püspöki székből - tájékoztatott az MKPK sajtószolgálata.

Veres András 2006 óta vezette a szombathelyi egyházmegyét, az MKPK elnöki tisztségét 2015 szeptembere óta tölti be.

A Győri Egyházmegye jelenlegi püspöke, Pápai Lajos 2015. szeptember 6-án töltötte be 75. életévét és nyújtotta be nyugdíjazási kérelmét Ferenc pápának, mostantól  - Veres András beiktatásáig - apostoli kormányzóként vezeti az egyházmegyét.

Az MKPK közleménye felidézi, hogy Veres András 1959. november 30-án született Pócspetriben. A Győri Bencés Gimnáziumban érettségizett, felsőfokú teológiai tanulmányait Egerben, Budapesten, majd Rómában végezte, licenciátust morálteológiából szerzett a római Alfonsiana Egyetemen. 1989-ben doktorált erkölcstanból a Pázmány Péter Hittudományi Akadémián.

Veres Andrást Nyíregyházán szentelték pappá 1986-ban, 1990-től 1996-ig az Egri Papnevelő Intézet teológiai tanára és prefektusa, 1994-től 1996-ig a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának docense, 1996-tól 1998-ig a római Pápai Magyar Intézet rektora volt. 1998-ban nevezték ki az MKPK titkárává. 2000. január 6-án II. János Pál pápa szentelte püspökké a római Szent Péter-bazilikában.

Szombathelyi megyés püspökké 2006. június 21-én nevezték ki. Püspöki jelmondata: "Adduxit eum ad Jesum" ("Elvitte őt Jézushoz").

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×