eur:
392.33
usd:
365.63
bux:
66817.98
2024. április 26. péntek Ervin

Magyar napot tartottak a milánói expón

Kiemelt figyelmet fordított a milánói világkiállítás pénteken Magyarországra: az 1956 forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából tartott megemlékezés mellett nemzeti napot is tartottak.

A nemzeti napot Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter nyitotta meg a világkiállítás főépülete előtt - közölték az MTI-vel pénteken a szervezők.

"A magyar forradalmárok egyedül vívták szabadságharcukat, de nem csak Magyarországért ontották vérüket - egész Európa szabadsága volt a tét. (.) Napjainkban 1956 legfontosabb üzenete számunkra a cselekvés. Az a cselekvés, amellyel a közösség megvédi értékeit, vallását és hazáját" - idézi a közlemény a minisztert.

Az olasz honvédelmi államtitkár, Domenico Rossi kiemelte beszédében az olasz-magyar gazdasági kapcsolatok fontosságát és erősödését, külön kiemelve a magyar agrárszektor jelentőségét a fenntartható élelmiszer-gazdálkodásban és az élelmiszer-pazarlás globális csökkentésében.

Az ünnepségen számos ország kormánybiztosa és pavilonigazgatója mellett részt vett az expo olasz kormánybiztosa, Bruno Pasquino is. Az eseményt látványos felvonulás zárta, amelynek keretében gólyalábasok, zenészek, kézművesek és a csatlakozó látogatók sétáltak végig a világkiállítás főutcáján a magyar pavilonig, ahol kezdetét vette az ünnepi programsorozat.

Az augusztusban tartott tehetség napja nagysikerű műsora után újra a pavilonban léptek fel a Virtuózok ifjú tehetségei. Boros Misi és Szüts Apor zongoraművészek, Mohai Zsófia oboaművész és Lugosi Dániel klarinétművész játéka ezúttal is telt házas koncertteremmé varázsolta a pavilont. A programot Balogh Ádám nemzetközileg is elismert zongoraművész előadása követte, majd Táborosi István bárzongorista az 1950-es évek hangulatából adott ízelítőt. Az esti műsort Szőcs Géza kormánybiztos ünnepi beszéde és a Muzsikás Együttes koncertje zárta.

A látogatók emellett számos egész nap ismerkedhettek Magyarország történelmével, értékeivel és kiemelkedő tehetségeivel. Kézműves foglalkozások és interaktív játékok adtak ízelítőt hagyományainkból, az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc eseményeit pedig az Országos Széchényi Könyvtár interaktív tárlatán keresztül ismerhették meg az érdeklődők. Szerepet kapott többek között a magyar operett, Robert Capa munkássága és a magyar származású Houdini is, továbbá bemutatkoztak a hungarikumok, a magyar méz és biogazdálkodás, illetve a világhírű Zwack Unicum is.

Az október 31-én záruló milánói világkiállítás utolsó hete alatt is számos program várja a látogatókat az Életkert Pavilonban: a kiállításokon és szakmai bemutatókon kívül többek között a Budapesti Operettszínház szólistái adnak ízelítőt hazánk kultúrájából, de bemutatkozik a magyar cigányzene és a dzsessz is. A magyar megjelenés utolsó programja David Merlini nagyszabású showműsora és a Budapest Bár koncertje lesz a milánói világkiállításon.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×