INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Két ember már tudja, ki nyeri az Oscar-díjakat

InfoRádió / MTI
Csupán két ember ismeri az Oscar-díj nyerteseinek teljes névsorát az ünnepélyes díjkiosztó előtt: Brian Cullinan és Martha Ruiz gazdasági elemzők.

A PriceWaterhouseCoopers tanácsadó cég két munkatársa néhány segítőjével számolja össze az amerikai filmakadémia több mint hatezer tagjának a 24 kategóriára leadott szavazatait. Hogy a nevek az utolsó pillanatig titokban maradhassanak, kézzel számolnak. Egy segítő sem számolhatja végig egyetlen kategória összes szavazatát, csak részeredményeket ismerhetnek. A végeredmény titkát egyedül Cullinan és Ruiz őrzi.

Az eredményeket a hackerektől félve nem tárolják számítógépeken, hanem mindent kinyomtatnak. Mindketten kapnak egy-egy garnitúra kártyát, amelyekre egyesével, kézzel felírják a 24 kategória győztesének a nevét. A kártyákat borítékba teszik, a leragasztott borítékokat pedig aktatáskákba. A két táskát a gála kezdetéig biztonsági emberek védik.

Hogy teljesen biztosra menjenek, Cullinan és Ruiz meg is tanulják a győztesek nevét, vasárnap este pedig külön útvonalon mennek az Oscar-gálára a hollywoodi Dolby Theatre-be. A díjkiosztó műsorvezetői is csak a borítékok kinyitásakor tudják meg, ki kapja a filmes elismerést.

Idén 87. alkalommal adják át vasárnap este Los Angelesben az Oscar-díjakat. Különösen jó esélyekkel indul a győzelemért a Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) című szatíra és A Grand Budapest Hotel című brit-német vígjáték, hiszen mindkét alkotást kilenc kategóriában jelölték. Az év legjobb filmjének díjáért indul a Sráckor című, több éven át forgatott mozi is.

A címlapról ajánljuk