eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Bárka Színház - Ügyvezető és fűtés nélkül a teátrum

Bár a józsefvárosi önkormányzat még meghosszabbította volna a Bárka Színház igazgatójának szerződését, Seress Zoltán a teátrumot övező rendkívüli bizonytalanság miatt már nem fogadta el a megbízást. A vezető nélkül maradt színházban kikapcsolták a fűtést, a társulat nagy része szétszéledt. Az önkormányzat tájékoztatása szerint a Bárka ügyében jelenleg is folynak az egyeztetések.

Seress Zoltán, aki 2008 márciusa óta vezette a Bárkát, az MTI-nek elmondta: a március 31-ig szóló szerződéshosszabbítást már azért nem írta alá, mert nem kapott tájékoztatást további vezetői feladatairól és a színházzal kapcsolatos tervekről. Ráadásul már a tavaly őszi "hosszabbítás" is törvénytelen volt, ügyvezetői mandátuma 2014. novemberi lejárta előtt ugyanis pályázatot kellett volna kiírni. Õsszel azért írta alá mégis a megbízatást, mert még látott reményt arra, hogy a helyzet megoldódik.

Az önkormányzat az MTI kérdésére csütörtökön annyit közölt, hogy a Bárka Színház ügyében zajlanak az egyeztetések, hamarosan döntések születnek. "Amint minden egyeztetés lezárul, és megszületnek a szükséges döntések, az önkormányzat minden tudnivalóról tájékoztatást fog adni" - írták.

Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere a kerületi képviselő-testület januári ülésén - az önkormányzat honlapján elérhető felvétel tanúsága szerint - azt mondta: jelenleg egy közkedvelt magyar színésszel tárgyal arról, hogy vegye át a Bárka irányítását. "A Bárka lehetne több is mint pusztán színház" - tette hozzá, megjegyezve: kulturális intézményként szerinte jobban hasznosítható. Befogadó intézményként nemzetiségi színházak, kortárs tánccsoportok előadásainak és kiállításoknak is helyet adhatna. Azonban ez még nem eldöntött dolog, erre most koncepciókat készítenek - tette hozzá. "Bárka-ügyben lendületben vagyunk, csak nem árulhatok el még részleteket" - fogalmazott akkor Kocsis Máté.

Seress Zoltán emlékeztetett arra, hogy a Bárka mindig is helyet adott fesztiváloknak, kortárs táncelőadásoknak és kiállításoknak. Példaként említette, hogy az elmúlt hét évben öt táncbemutatót tartottak, helyet adtak a SzólóDuó nemzetközi táncfesztiválnak és mintegy 50 képzőművészeti kiállítást rendeztek, valamint a Dob + Basszus sorozatot és a Nemzetközi Monodráma Fesztivált is láthatott a Bárka közönsége.

A gyerekeknek Meseladik és Zeneladik címmel szerveztek programokat. A Bárka Színház alapítója, 3 éven át szervezője volt az Ördögkatlan Fesztiválnak, megrendezte a BárkaNyár-programsorozatot és az Európa Belvárosa-program kulturális eseményeit, továbbá a határon túli színházak befogadásában is élen járt. Drámapedagógia foglalkozásaikon 2008 óta mintegy tízezer diák vett részt, a programot kibővítve, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel való együttműködés keretében akkreditált drámapedagógiai képzést tartottak a hallgatóknak - sorolta a korábbi igazgató. Seress Zoltán megjegyezte: "Aki szerint a Bárka lehetne több mint egy színház, az valószínűleg még soha nem járt a Bárkában".

Tájékoztatása szerint a színház 2014 végén megkapott 21 millió forintos TAO-támogatásából 3-4 hónapnyi elmaradt bért tudtak kifizetni, szeptemberig, illetve októberig kapták meg fizetésüket a dolgozók. Mint mondta, az 52 fős társulatból jelenleg 27-en maradtak, a színészek elhagyták a Bárkát. A szállítói és a szolgáltatók felé lévő tartozásokat nem tudták kifizetni, fűtés nincs a színházban, január 12-én kikapcsolták.

Felidézte, hogy a támogatás folyamatos csökkenése vezetett a színház ellehetetlenüléséhez: 2011-ben még 70, 2012-ben 60, 2013-ban pedig 24 millió forint önkormányzati támogatást kaptak, 2014-ben pedig már nem támogatta őket az önkormányzat. Azt mondta, hogy a színház 250 millió forintból tudna "megnyugtatóan" működni, a támogatás összege azonban 2011 óta nem éri el ezt a szintet, ezért került egyre reménytelenebb helyzetbe a Bárka, amelynek adóssága jelenleg mintegy 150-160 millió forint.

A színház január 1-jével elveszítette kiemelt előadóművészeti szervezet besorolását, és ezzel az állami támogatást is. Kocsis Máté a januári képviselő-testületi ülésen azt mondta: legkorábban 2017-től kaphatja meg újra a Bárka ezt a besorolást, ehhez 2015. augusztus 31-ig kell a kérelmet benyújtani. Hozzátette: addig eseti támogatásokkal megpróbálják megoldani a színház helyzetét.

Az eredeti tervek szerint a Bárka Színházat a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) vette volna át 2012 márciusában. Jogszabályi problémák miatt később az a döntés született, hogy az egyetem fenntartójához, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz tartozik majd a Bárka. Az önkormányzat és az MNV Zrt. között az átadás-átvétel azóta sem történt meg. A Bárka Színház a mostani évadot már nem tudta elkezdeni.

A Miniszterelnökségi Sajtóiroda az MTI érdeklődésére tavaly decemberben azt közölte, hogy az idei költségvetés tervezetében a Bárka Színház támogatására eredetileg szánt mintegy 180 millió forint a Miniszterelnökség általános tartalékába kerül, és e keret egy részének terhére segíthetik a teátrum adósságainak rendezését. A színház további sorsáról pedig a józsefvárosi önkormányzat jogosult dönteni.

Kocsis Máté a képviselőtestületi ülésen úgy fogalmazott: a Bárka Színház jelenlegi helyzetét, az adósság felhalmozódását nem Józsefváros önkormányzata és nem is az állam idézte elő, "hanem valami furcsa félreértés" vezetett idáig.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×