eur:
394.06
usd:
368.36
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Ez a film vitte el a legtöbb díjat a "spanyol Oscaron"

Tíz díjat kapott, köztük a legjobb film, rendezés és forgatókönyv Goya-díját is elnyerte szombat este Alberto Rodríguez La isla mínima című nyolcvanas években játszódó thrillere a spanyol filmakadémia díjainak átadásán.

A spanyol Oscarként is emlegetett madridi gálán, amelyen az ország filmgyártásának krémje - köztük Pedro Almodóvar filmrendező és Penélope Cruz filmcsillag - is részt vett, 17 kategóriában adtak át díjakat. Az estén megszólalók közül többen fordultak azzal a kéréssel José Ignacio Wert spanyol oktatási, kulturális és sportminiszterhez, hogy szüntesse meg a mozijegyeket sújtó forgalmi adót.

A La isla mínima a legjobb film, rendezés és forgatókönyv díja mellett a színészi mezőnyben is gyűjtött trófeákat: Javier Gutiérrez a legjobb színész, Nerea Barros pedig a legjobb pályakezdő színésznő elismerését kapta.

A díjátadó gálát vezető Dani Rovira a legjobb pályakezdő színész díját vehette át a Spanyol affér című vígjátékban nyújtott alakításáért, amely minden idők legnagyobb bevételű spanyol produkciójává vált. A legjobb női mellékszereplő és férfi mellékszereplő díját ugyancsak a Spanyol affér két színésze, Carmen Machi és Karra Elejalde kapta.

A legjobb színésznő trófeájával a Magical Girl című filmben játszó Bárbara Lennie térhetett haza.

A legjobb európai film kategóriában Pawel Pawlikowski Ida című alkotása győzött. A legjobb animációs film Goya-díja pedig a Mortadelo y Filemón contra Jimmy el Cachondo című produkciónak jutott.

A gála fénypontjaként Pedro Almodóvar nyújtotta át a tiszteletbeli Goya-díjat Antonio Banderasnak a spanyol filmművészetben nyújtott kiemelkedő munkásságáért. A feleségével, Melanie Griffithszel a közelmúltban szakító sztár a Goya-díjak kiosztásán úgy fogalmazott: "ma este kezdődik életem második fele". A színész lányának, Stella Carmennek ajánlotta díját, aki - mint mondta - a "legnagyobb árat fizette pályafutásáért".

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×