INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Meghalt Assia Djebar francia ajkú algériai írónő

InfoRádió / MTI
Hetvennyolc éves korában meghalt Assia Djebar francia ajkú algériai szerző, filmes, az első algériai írónő a Francia Akadémia tagjai között, aki a muszlim asszonyok életéről írt műveivel vált ismertté.

Az algériai rádió szombati jelentése szerint az írót előző nap, egy párizsi kórházban érte a halál.

Assia Djebar - egyes átírásokban Ásszija Dzsebár - az algériai Serselben (Cherchell) született 1936-ban, tanulmányait hazájában és Franciaországban végezte. Egyike volt az első, jelentős közéleti szerepet vállaló észak-afrikai arab nőknek, aki - szakítva a férfiközpontú arab-muszlim világnézettel - önálló írói pályát futott be.

Műveivel harcolt a nők egyenjogúságáért, de felelevenítette a távoli és a közelmúlt történelmét, az iszlám körüli harcokat is. Írásait több nyelvre lefordították, többször emlegették az irodalmi Nobel-díj várományosai között.

Sikerei ellenére Assia Djebar nem tekintette magát jelképnek. "Az egyetlen, amit csinálok, az írás. Minden könyvem egy lépés az észak-afrikai identitás megértése irányába" - mondta.

Mikor 2005-ben első algériai írónőként beválasztották a francia nyelv ápolására 1635-ben alapított akadémia tagjai közé, Jacques Chirac akkori francia államfő kijelentette, hogy a döntéssel a testület "ismét megmutatta, hogy ragaszkodik a sokszínűséghez és a kultúrák párbeszédéhez".

Az algériai rádió úgy értesült, hogy az írót jövő héten szülővárosában temetik el.

A címlapról ajánljuk