INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Elhunyt Szoboszlay Sándor

InfoRádió / MTI
Életének 88. évében elhunyt Szoboszlay Sándor színművész, Jászai Mari-díjas, kiváló és érdemes művész, a veszprémi Petőfi Színház örökös tagja - közölte az MTI-vel a színház pénteken.

Szoboszlay Sándor Dömösön született 1925. március 22-én. A Színművészeti Akadémiát 1954-ben végezte el, 1956-tól a Békés Megyei Jókai Színház, 1972-től a Vidám Színpad, 1974-től 1991-ig, nyugdíjba vonulásáig a veszprémi Petőfi Színház művésze volt.

Szoboszlay Sándor veszprémi színészként tett szert országos hírnévre, számos filmben a magyar színjátszás legnagyobbjaival szerepelt együtt és nyújtott emlékezetes alakításokat, így például az István királyban, a Nagyenyedi két fűzfában vagy az Özvegy és a lánya című filmben.

A színművész pályafutását, életművét tavaly nyáron a Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetéssel jutalmazták.

Szoboszlay Sándor ereje, lénye, legendás, karizmatikus egyénisége összefonódott a veszprémi színház történelmével - áll a színház közleményében. Hozzátették: hosszú évtizedeken át volt vezető és meghatározó színésze a teátrumnak. Õ volt Baradlay Richárd A kőszívű ember fiai című darabban 1961-ben vendégművészként, majd alapító tagja lett a Petőfi Színház önálló társulatának.

A színház közleménye szerint Veszprémben eljátszhatta a magyar és a világirodalom legjelesebb szerepeit, nem egyszer országos visszhangot keltve és elismerést aratva játékával.

Szoboszlay Sándort a Petőfi Színház és a veszprémi önkormányzat saját halottjának tekinti.

A címlapról ajánljuk