eur:
389.33
usd:
362.78
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Csorba László: Az ingerküszöböt át kell ütni

Az információs zajban a kellő impulzust kell kiadni a múzeumoknak, különben nem figyelnek oda rájuk. Az ingerküszöböt át kell ütni, hogy hatásosak legyünk - hangsúlyozta a Nemzeti Múzeum főigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában. Csorba László arról is beszélt, hogy a Nemzeti múzeum nemzeti, vagyis bizonyos szempontból országos jellegét erősítették korábban is a hozzá tartozó "külső intézmények", amelyek listája most gyarapodni fog.

Múzeumi boom volt tapasztalható az egész világon az 1980-as évektől - mondta Csorba László, a Magyar nemzeti Múzeum főigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában. Hozzátette: elfogadottá vált, hogy a múlt, a történelem nem kanonizálható, ezáltal a múzeumok "templomi" funkciója megszűnt, sokkal inkább kulturális térré alakultak át.

A mai múzeumok - megtartva eredeti tudományos tevékenységüket - a tudomány, a technika, a történelem, a művészetek komplex bemutatására törekednek, célkitűzéseik középpontjába a közönség szolgálatát állítják. Így ma a múzeum az általános művelődés és az oktatás szerves részévé válik, a közönség igényeinek és kulturált szórakozásának is meg akar felelni.

Ugyanakkor nehéz helyzetben van, mert a tudományos műhely voltát is meg kell őrizni, hogy ne szoruljanak háttérbe a kutatótevékenységgel, a megmentésre váró emlékek felgyűjtésével, óvásával kapcsolatos elsődleges feladatok.

Minden múzeum a maga gyűjteményéből próbál meg nagyszerű dolgokat bemutatni - mondta csorba László. A világnak ugyanakkor van egy általános információáradata, ebben élünk, ebben működünk. Ebben az információs zajban a kellő impulzust kell kiadni a múzeumoknak, különben nem figyelnek oda rájuk. Az ingerküszöböt át kell ütni, hogy hatásosak legyünk - hangsúlyozta a főigazgató. Filmekre, mikrofotókra, 3 dimenziós megoldásokra van szükség, egyéb módszerekre és alkalmazásokra van szükség a modern kiállításokon.

Csorba László arról is beszélt, hogy a Nemzeti múzeum nemzeti, vagyis bizonyos szempontból országos jellegét erősítették korábban is a hozzá tartozó "külső intézmények": az esztergomi vármúzeum, a visegrádi Mátyás Király Múzeum, a sárospataki Rákóczi Múzeum és a vértesszőlősi Régészeti bemutatóhely.

Ezekhez kapcsolódik most egyebek között a vajai Vay Ádám Muzeális Gyűjtemény és a nyírbátori Báthori István Múzeum.
Ami a forrásokat illeti, Csorba László elmondta: reméli, hogy a jövő évi költségvetésben a plusz feladatokhoz szükséges összeg rendelkezésre fog állni a Magyar Nemzeti Múzeum számára.

Az újonnan a nemzeti Múzeumhoz kerülő egységekkel kapcsolatban a főigazgató kifejtette: igyekezni fognak minden olyan lehetőséget megragadni, amely e jeles gyűjteményeket még jobban bevonja az országos vérkeringésbe, illetve a Felvidékre, Kárpátaljára és az Erdélyre is kitekintő turisztikai forgalomba.

A teljes Arénát meghallgathatja, ha ide kattint.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×