eur:
394.06
usd:
368.36
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Ismeretlen Csók István-kép: Züzü tükör előtt

Csók István Züzü tükör előtt című, eddig ismeretlen olajfestménye mellett antik és kortárs festmények, porcelánok, bútorok és szőnyegek szerepelnek a Nagyházi Galéria keddtől csütörtökig tartó árverésén, szombaton pedig ezüstökre és ékszerekre licitálhatnak az érdeklődők.

Mayer Vera, a galéria festménybecsüse elmondta az MTI-nek, hogy a szerdai kínálatból kuriózumnak számít egy eddig lappangó Csók István-kép. A festő ismert Züzü sorozatában a lányát festette meg különböző élethelyzetekben. A nemrég előkerült Züzü tükör előtt című, nagyméretű alkotást sem a kutatók, sem a gyűjtők nem ismerték eddig. A kép a Szinyei Merse Társaság volt jogtanácsosának, Kuncz Ödönnek a hagyatékából származik. Külön érdekessége, hogy Csók István ismert kompozíciói szerepelnek a festmény hátterében, amelynek kikiáltási ára 5,5 millió forint.

Aba-Novák Vilmos Tündérhegyi szanatórium című olajfestménye is különleges. A képet 1931-ben festette egy barátjának, családi tulajdonból került elő, nem szerepelt még aukción, a képre 5 millió forinttól lehet licitálni.

Mayer Vera kifejtette, hogy az első napon, kedden 310 tételt árvereznek, közülük unikálisnak számít a 7 millió forintos kikiáltási árról induló, Bartoloni római festőnek tulajdonított, 1770 körül készült nagyméretű kép, amelyen Assisi Szent Klára az oltári szentség segítségével elűzi a szaracénokat. A legmagasabb kikiáltási árról, 18 millió forintról indul a jó nevű Ciacomo Guardi velencei művész két védett olajfestménye Capriccio I.-II. címmel.

A csütörtöki árverés műtárgyai között szerepelnek patikaedények és szirupos kancsók főleg Itáliából és Flandriából. Ebből a legérdekesebb egy 16. század végéről megmaradt ónmázás patikaedény 850 ezer forintos kikiáltási árral. A keleti tárgyak közül figyelemre méltó egy kínai istennőt megjelenítő, nagyméretű faragott elefántcsont figura, amelynek 750 ezer forint az induló ára.

Az árverésen egy pipagyűjtemény is szerepel. A tajtékkő pipák közül múzeumi darab a 19. század végéről "Az ezredéves kiállítás alkalmából készíttetett" feliratú, díszkulacs formájú, címerrel ellátott darab, amelynek 240 ezer forint a kikiáltási ára.

A szecessziós Zsolnay-porcelánok közül Mayer Vera kiemelte az 1910 körül készült, sellőkkel díszített vázát, amelynek kikiáltási ára 320 ezer forint.

A bútorkínálatból kiemelkedik egy 18. századi osztrák, fenyőfa alapon diófa és diógyökér borítású komód és egy írószekreter 2,4 millió forintos kikiáltási árral.

A szombati ezüst- és ékszerkínálatból 3,2 millió forintról indul egy 1680 körül készült brassói barokk fedeles ezüst kupa és kuriózumnak számít a berlini olimpiai fáklyatartó 1936-ból. Az ékszerek zöme a 19. század végéről és a 20. század elejéről származik, közülük a becsüs megemlített egy régi csiszolású briliáns szoliter gyűrűt, amelyért 1,1 millió forinttól lehet licitálni.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×