eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Rekordáron kelt egy Miró-kép

Rekordárat, 23,6 millió fontot, 8,4 milliárd forintnak megfelelő összeget fizetett ki egy gyűjtő Joan Miró Etoile Bleue című festményéért a Sotheby's londoni árverésén.

Az aukciós ház értékelése szerint az impresszionista és modern művészeti alkotásoknak szentelt árverés némi csalódást okozott, hiszen mindössze 75 millió fontos (közel 27 milliárd forintos) bevételt hozott, éppen elérve az előzetes kalkuláció alsó határát.

A londoni szezonális szépművészeti árverések közül ez volt az első. Az aukciós sorozat nagy reményekkel kecsegtet, mintegy 650 millió fontnyi összbevételt sem tartanak kizártnak.

Az árverés fénypontja mindenképpen a katalán művész egyik legfontosabb munkájának tartott, 1927-ben készült kép volt. "Az ebből a korszakból származó munkái modernek, kortalanok és általános érvényűek, kifejezetten olyan típusú festmények, amelyekért szívesen csapnak össze a gyűjtők, ahogy ez kedd este is történt" - mondta Helena Newman, a Sotheby's impresszionista és modern művészeti részlegének európai vezetője. A festő aukciós rekordja korábban 16,8 millió font volt.

Picasso Homme Assis című képéért fizették ki a második legmagasabb árat: az előzetes becslés alsó tartományát éppen csak meghaladó 6,2 millió fontot.

Az eladásra kínált 48 tételből 15 talált gazdára, köztük Henry Moore Mother and Child With Apple című szobra. Az alkotás 3,7 millió fontért kelt el, jóval a becsült 1,8-2,8 millió fontos ár fölött.

A londoni nyári árveréssorozat szerdán folytatódik a Christie's impresszionista és modern tételeivel. Az aukción 71 alkotás kerül kalapács alá. A szakértők 86,5 millió és 126,7 millió font közé saccolják az elérhető bevételt.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 18:23
×
×
×
×