eur:
388.6
usd:
360.9
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

Megyik, Mapplethorpe, Cage - mit láthatunk idén a Lumúban?

Robert Mapplethorpe, Lakner Antal és John Cage kiállításai is szerepelnek a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum (Lumú) 2012-es programjában, amelyet Megyik János életműtárlatának csütörtöki megnyitója előtt ismertetett Bencsik János igazgató.

Hamburgból, Párizsból, Bécsből és magyarországi magángyűjtőktől érkezett az az anyag, amely felrajzolja Megyik

János öt évtizedes pályájának ívét. A közönség szobrokkal, konstrukciókkal, fotogramokkal, rajzokkal, változatos műfajú alkotásokkal találkozhat, amelyek mind ugyanarról a problémáról szólnak: a kép analíziséről, a két- és háromdimenziós ábrázolás kapcsolatáról - mondta el Bencsik Barnabás.

Mint Jerger Krisztina kurátor kiemelte, A kép tere címet viselő kiállítás a festészet, a szobrászat és az építészet határterületén mozgó életmű minden fontosabb aspektusát vizsgálni kívánja, így a látogató betekintést kaphat például Megyik designeri munkásságába is.

Bencsik Barnabás közölte, hogy április végén nyílik Empire, State, Building címmel a Société Réaliste első
hazai retrospektív kiállítása. A francia-magyar alkotópáros a graffiti, a deisgn, a tipográfia vagy a statisztika
formanyelvét is felhasználva vizsgálja a társadalmat, a hatalom manipulációs technikáit, illetve a valóság megragadásának módozatait.

Több mint 150 eredeti fotón keresztül május 25-től immár a magyar múzeumlátogató is nagyszabású áttekintést kaphat a 20. század egyik legelismertebb fotóművésze, Robert Mapplethorpe munkásságáról. A több mint húsz éve elhunyt fotográfus képei még ma is megosztják a közönséget, a test és a szexualitás korábban szokatlan, egyéni hangú ábrázolásával. A tárlat anyagában helyet kaptak a korai, intim hangulatú képek éppúgy, mint a világhírt elhozó, ikonikus alkotások és a halálra készülés kései önarcképei is - mondta el az igazgató.

A hős, a hősnő és a szerző címmel válogat a Lumú saját gyűjteményéből a múzeum július elején nyíló kiállítása.
Bencsik Barnabás hangoztatta, az új és régebbi szempontból ezúttal sajátos szempont szerint válogatnak: olyan munkákat mutatnak be, melyeken maguk a szerzők a művek főszereplői.

Lakner Antal a kilencvenes évek elején indult magyar művészgeneráció nemzetközileg is egyik legelismertebb
alkotója. A Lumúban szeptember végétől látható, Munkaállomás című retrospektív tárlat látogatója múzeumban szokatlan helyzetekben találhatja majd magát, hiszen Lakner általában igyekszik megfosztani műveit azok műtárgy mivoltától, csupa használható, kipróbálható tárgyat létrehozva - magyarázta az igazgató.

Az avantgárd zene egyik legnagyobb alakja születésének századik évfordulója előtt tiszteleg A hang szabadsága -
John Cage a vasfüggöny mögött című tárlat. Mint az igazgató kifejtette, a Lumú szakemberei egy közép-európai kutatói együttműködés keretében vizsgálták a komponista máig érezhető hatását a régióban; a projekt eredményeként a látogató Cage számos kottájával, képzőművészeti munkájával és hangistallációjával találkozhat majd november 23-tól.

Bencsik Barnabás szót ejtett a Lumú idei művészetelméleti előadás-sorozatáról is: a közönség áprilistól olyan
jelentős teoretikusok gondolatait hallgathatja meg a múzeumban, mint Piotr Piotrowski, Marina Grzincic, Alexander Alberro és Boris Groys.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×