eur:
389.07
usd:
360.79
bux:
68072.35
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Árverésen az elveszettnek hitt Disney-rajzfilm

Egy brit filmarchívumból előkerült, rég elveszettnek hitt, Miki egér előtti Disney-rajzfilm kerül árverésre december közepén Los Angelesben.

A Hungry Hobos egyike volt annak a 26 epizódnak, amelyek Oswald, a szerencsés nyúl főszereplésével készültek. Az ős-Disney figurát Walt Disney és Ub Iwerks alkotta meg 1927-ben a Universal Studios számára. A sokak által Miki egér prototípusának tartott Oswald főszereplésével készült első produkciót elutasította a hollywoodi stúdió, ám a második, Trolley Troubles című rész beindította a sikersorozatot.

Robert Dewar, a brit Huntley Filmarchívum kereskedelmi igazgatójának elmondása szerint egy rutin katalogizálás során találtak rá idén a Hungry Hobos egyetlen ismert másolatára. A december 14-i aukciót lebonyolító Bonhams becslései szerint 30-40 ezer dollár (7-9 millió forint) közötti összegért fog gazdát cserélni az 5 perc 21 másodperces alkotás.

Oswald figurája számos szerepben feltűnt az évek során. A Hungry Hobos jelentősége azonban abban rejlik, hogy a Walt Disney személyéhez közvetlenül köthető első sorozathoz tartozik. Dewar szerint a film jelentőségéhez az is hozzájárul, hogy 1928. május 14-én adták le először, egy nappal a Miki egér próbavetítéseinek megkezdése előtt. Az epizód egyike az eredeti sorozat azon részeinek, amelyeket elveszettként tartanak számon.

1928-ban Disney több pénzt kért a Universal vállalattól, ám elutasító választ kapott, amely megerősítette benne a döntést, hogy elhagyja a céget. Iwerks vele tartott, és együtt megalkották a leghíresebb figurájukat, Miki egeret, Oswald egyik verzióját. Dewar szerint a nyúl egyértelműen Miki prototípusa: "Ha megnézi az ember, akkor látja a hasonló fejformát, a füleket és a stílust". A Walt Disney Co. vállalatot értesítették a felfedezésről.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Erre az adatra vártak a piacok egész héten - Mennyire korai az öröm a tőzsdéken?

Erre az adatra vártak a piacok egész héten - Mennyire korai az öröm a tőzsdéken?

Péntek délután megérkeztek a várt foglalkoztatottsági adatok az Egyesült Államokból. Az áprilisi számok alapján optimisták lehetnek a befektetők azzal kapcsolatban, hogy valóban a lehűlés jeleit mutatja az amerikai munkaerőpiac, a friss adatok azonban egyúttal felerősíthetik a recessziós félelmeket is. A közlés ezúttal is nagyobb elmozdulásokat hozott a dollár piacán és a tőzsdéken is, melynek következtében az EUR/USD árfolyama és az S&P 500 is is kritikus szintre ért. Éppen ezért megnéztük, hogy mit mutatnak jelenleg a grafikonok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×