eur:
389.6
usd:
364.5
bux:
68197.65
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Csák Ferenc az év végén távozik a Nemzeti Galéria éléről

Csák Ferenc, a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója december 31-i hatállyal lemond tisztségéről - közölte az intézmény. A főigazgató "az elmúlt hetek történéseivel", a Nemzeti Galériának a Szépművészeti Múzeumba olvasztásával indokolta döntését.

A közlemény felidézi, hogy 2012. március 1-jével megszűnik a Magyar Nemzeti Galéria mint önálló intézmény. "E hallatlan lépéssorozat előkészítéséről sem a Magyar Nemzeti Galériának, sem a művészettörténész szakmának nem volt tudomása. Koncepció, stratégia vagy hatástanulmányok nem előzték meg ezt a döntést. Példa nélküli egy nemzeti gyűjtemény önállóságának megszüntetése pár hónap leforgása alatt" - olvasható a múzeum közleményében.

Mint fogalmaznak, az elmúlt hetek történései alapján a Nemzeti Galéria helyzete alapjaiban rendült meg. Ilyen feltételek mellett Csák Ferenc nem látja lehetségesnek a felelősségteljes szakmai irányítást. Ezért levélben értesítette Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztert, hogy főigazgatói megbízatásáról 2011. december 31-ei hatállyal lemond.

A közleményben kitérnek arra, hogy a Galériában jelenleg is 3200 négyzetméteren folynak felújítási munkálatok, emellett négy országos jelentőségű kiállítás megrendezésén dolgoznak: a Ferenczy Károly-életmű kiállításon, a Magyarország - Államiságunk története a művészetben című tárlaton, valamint előkészítés alatt áll egy Sport és Művészet című tárlat és a Derkovits Gyula-életmű kiállítás is.

Kiemelik, hogy a tavalyi évhez képest az idén 80 százalékkal növekedett a Magyar Nemzeti Galéria látogatószáma, több mint 300 ezren keresték fel az intézményt. Ezzel szerintük 2011-ben a Magyar Nemzeti Galéria lehet Magyarország második leglátogatottabb múzeuma. Mint rámutatnak, ezt az eredményt annak ellenére sikerült elérni, hogy év közben 15 százalékkal csökkent az intézmény költségvetési támogatása, így az idei kiállítások költségét nyolcvan százalékban saját bevételből, valamint szponzorációból fedezték.

Csák Ferenc Hiller István minisztersége alatt az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára volt, és Bereczky Lorándot váltotta a Magyar Nemzeti Galéria élén. Kinevezéséről 2009 novemberében döntöttek, megbízatása 2010 márciusától szólt.

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×