eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Al Di Meola: Mindig szívesen jövök Magyarországra

Régi és új dalai mellett Astor Piazzola néhány tangóját is előadja vonósnégyes kísérettel Al Di Meola világhírű amerikai dzsesszgitáros csütörtöki koncertjén a Budapest Kongresszusi Központban.

Mire és kikre számíthat az, aki elmegy a koncertre?

Ez a húsz évvel ezelőtt indult World Simphonia együttes harmadik felállása. Játszik benne a lenyűgöző harmonikás, Fausto Beccalossi Olaszországból, egy párizsi gitáros, Peo Alfonsi is csatlakozik hozzánk, és van egy magyar dobosunk is, Kaszás Péter. Az együttes magja tehát ez a négyes, de egy budapesti vonósnégyes, a Sturcz Quartet is csatlakozik hozzánk bizonyos számoknál, akikkel szintén dolgoztam már korábban.
A pályafutásom különböző időszakainak zenéit adjuk elő, néhány olyat is, amelyeket az idén megjelent lemezemen új felfogásban rögzítettünk. A tangó mesterétől, Astor Piazzólától is játszunk pár válogatott művet, valamint néhány dalt a szardíniai népdalénekestől, Andrea Paroditól. Ez egy kellemes egyvelege mindannak, ami belefér a World Simfonia együttes koncepciójába.

Említette legújabb lemezét, a Pursuit of Radical Rhapsodyt, amely idén tavasszal jelent meg. Mi ihlette a lemez anyagát?


Az egyetlen oka az volt, hogy új zenéket kellett írnom. Bízom benne, hogy ahogy eltelik két-három-négy év, kialakul egy új periódus, ami zenészként és zeneszerzőként is beépül a munkámba. Vagy legalább egy újfajta megközelítése annak a sok felvételnek, amit eddig elkészítettünk. Ez is kicsit más, mint amit eddig csináltam. Mindenesetre nagyon elégedett vagyok a végeredménnyel, mert szinte két CD-nyi zenét rögzítettünk egy lemezen, de mivel olyan sok idő telt el a legutóbbi album óta, két lemez helyett egyet jelentettünk meg.

Ebben a projektjében is részt vesz Kaszás Péter dobos, de korábban is dolgozott együtt olyan neves magyar zenészekkel, zeneszerzőkkel, mint Horgas Eszter vagy Malek Miklós. Mi az oka ezeknek az együttműködéseknek, mit ad ez az ön zenéjéhez?

A magyar zenészek zenei ismeretei igen szerteágazóak, és ahogy a zenéhez viszonyulnak számomra nagyon szimpatikus. Mindig szívesen jövök Magyarországra, mert nagyon tehetséges muzsikusokkal van alkalmam itt találkozni, de ez akkor tudatosult igazán, amikor részt vettem Horgas Eszter kortárs szemléletű Carmen adaptációjában. Ezek a felismerések önkéntelenül jönnek. Ezért is van az, hogy a Carmen műsor óta egy magyar technikussal dolgozom együtt, ahogy Péterrel is már több éves a munkakapcsolatunk és Sturcz András vonósnégyese is szerepel a műsoromban. Valahogy mindig van egy magyar kapcsolatom, és ennek én nagyon örülök.

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×