eur:
389.56
usd:
363.15
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Egy "politikailag inkorrekt" film nyerte a római filmfesztivált

Egy "politikailag inkorrekt" belga film, az öngyilkosság és a kegyes halál témáját fekete humorral tárgyaló Kill Me Please (Ölj meg, kérlek!) nyerte a római filmfesztivált.

Olias Barco rendező fekete-fehérben forgatott fekete komédiájának a legjobb alkotásért járó Marcus Aurelius-díjat ítélték oda az olasz fővárosban idén ötödször megrendezett fesztiválon.

A legjobb férfiszereplőnek járó díjjal az olasz Tony Servillót jutalmazták Claudio Cupellini Una vita tranquilla (Egy nyugalmas élet) című filmjében nyújtott alakításáért.

A legjobb női alakításért járó Marcus Aureliusszal egy mexikói film, a Las buenas hierbas (A jó füvek) teljes női stábját jutalmazták.

A zsűri nagydíját és a közönségdíjat a következő Oscar-díjra is benevezett dán versenyfilm, Susanne Bier In a Better World (Egy jobb világban) című műve kapta, amelyben két dán átlagcsalád az erőszak és a bosszú világával szembesül egy tengerparti kisvárosban.

Az inkább közönség-, mint szakmai eseménynek számító fesztiválon 16 film versengett a díjakért, amelyeket a Sergio Castellitto olasz rendező és színész vezette nemzetközi zsűri ítélt oda.

A szervezők szerint a tavalyinál többen, több mint százezren váltottak jegyet a világhírű velencei rivális árnyékában önálló arculatra törekvő kilencnapos rendezvény vetítéseire.

Az ünnepi hangulaton rontottak a kulturális célú állami kiadások megnyirbálása miatti tiltakozóakciók, és történt néhány galiba is: a győztes film rendezője például nem érkezett meg időben a saját sajtótájékoztatójára, a Carlos című venezuelai produkció vetítését pedig kétszer is el kellett halasztani technikai problémák miatt.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×